Pomoc:Rewert

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Pomoc / Moderacja / Rewert

Rewert – przywrócenie jednej z poprzednich wersji artykułu lub innej strony.

Rewert ręczny

Nieco żmudna forma rewertu. Używają jej głównie niedoświadczeni użytkownicy, którzy nie mają przydzielonego rewertu automatycznego.

Należy kliknąć na zakładkę Historia edycji, znajdującą się wśród zakładek nad artykułem. Wtedy pojawia się nam lista wszystkich wersji strony. Następnie porównujemy wersje dwóch ostatnich autorów, wybierając wersje do porównania lub klikając na bież. (różnica z wersją bieżącą) lub poprz. (różnica z wersją poprzedzającą obecną).

Jeśli widzimy, że nowa edycja lub kilka kolejnych edycje nadaje się do zrewertowania, wybieramy z listy wersji ostatnią dobrą wersję, edytujemy ją, ignorujemy informację o tym, że to starsza wersja i zapisujemy z opisem zmiany rewert, revert, rev, rv lub innym, zrozumiałym w takim wypadku dla innych.

Anulowanie wersji

W diffach między ostatnią a przedostatnią wersją można użyć linku anuluj. Uwaga: tym sposobem można anulować tylko daną zmianę, a nie wersję ostatniego autora, dlatego zdarza się, że tym sposobem nie anulujemy całego wandalizmu. Po kliknięciu na anuluj pojawi nam się okno edycji z edytowaną przedostatnią wersją oraz automatycznym opisem w rodzaju Anulowano wersję użytkownika $2, po którym możemy dopisać komentarz, jeżeli jest potrzebny. Anulowanie nie zostanie wykonane, jeżeli nastąpi konflikt między wersjami (np. wandalizm będzie kontynuowany) lub jeżeli strona została wcześniej przywrócona do wersji, którą chcemy przywrócić.

Można też anulować jedną z wcześniejszych wersji strony, ale jest to dość zawodne i zadziała tylko wtedy, jeżeli między wersjami, którą chcemy anulować i do której chcemy anulować, a bieżącą wersją strony nie zaszły żadne zmiany.

Rewert automatyczny

Forma rewertu przysługująca jedynie adminom, moderatorom i innym zaufanym użytkownikom. Żeby zrewertować artykuł, wystarczy kliknąć link Cofnij edycję znajdujący się w zakładce Historia strony lub w diffie, czyli linku, który uzyskamy po kliknięciu różn. na ostatnich zmianach.

Jest możliwy do wykonania tylko wobec wszystkich edycji ostatniego autora strony. Nie można tym sposobem wycofać starszych edycji ani części edycji ostatniego autora.

W przypadku administratorów możliwe jest też rewertowanie z wkładu użytkownika, polecane szczególnie, gdy chcemy wycofać wiele stron. Wtedy wchodzimy we wkład i klikamy na Przejdź. Następnie na końcu URL-a dopisujemy &bot=1 i naciskamy enter. Klikanie kolejno Cofnij edycję z tak spreparowanego linku spowoduje ukrycie edycji (wandalizmu i rewertu) na ostatnich zmianach. Jeśli chcemy w ten sposób wycofać tylko jedną edycję, wystarczy skopiować link do rollbacka z ostatnich zmian, dopisać &bot=1 i zatwierdzić.

Rewert automatyczny z powodem

Użytkownicy mający prawa do wykonania rewertu automatycznego mogą (i powinni) mieć włączony gadżet „Rewert z powodem”. Po jego włączeniu obok przycisku rewertowania pojawi się dodatkowy, opisany „powód”. W przypadku, gdy rewert nie ma być przeprowadzony na oczywistym wandaliźmie, zalecane jest wciśnięcie go i wybranie z listy odpowiedniego powodu wycofania wersji.

Rewertowanie wszystkich zmian użytkownika

Użytkownicy z uprawnieniami rollbacka (lub wyżej) mogą zrewertować wszystkie (ostatnie) zmiany danego użytkownika jednym kliknięciem. Aby to zrobić, wystarczy mieć włączony w preferencjach gadżet RollbackAll.

Gdy wejdziesz we wkład użytkownika, w linkach na górze (zaczynających się od Dla użytkownika [nazwa]) pojawi się link Wycofaj wszystko ([liczba]), który wycofa wszystkie widoczne edycje danego użytkownika (jeśli są jako ostatnie). Można więc kontrolować ilość wycofanych edycji poprzez zmianę/dodanie parametru ?limit=[liczba] w adresie strony.

W wypadku administratorów i botów, wszystkie wycofane w ten sposób edycje będą oznaczone jako edycje wykonane przez bota, co usunie je z domyślnego widoku ostatnich zmian.

Zobacz też