Salceson: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(no cóż, trzeba wrócić na stare śmieci.)
M
Linia 15: Linia 15:
* Przed zjedzeniem skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
* Przed zjedzeniem skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
{{Stub|kuch}}
{{Stub|kuch}}

{{Jedzenie}}


[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]]
[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]]

Wersja z 17:45, 1 wrz 2013

Plik:Salceson.jpg
Salceson gotowy do zjedzenia

Salceson – wyrób czekoladopodobny, tłoczony zazwyczaj ze świńskich oczu, krwi, cukru pudru i kminku. Salceson dzięki swojemu nieprzeciętnemu smakowi i zapachowi cieszy się szczególnie dużą popularnością wśród rolników.

Rodzaje salcesonów

  • Włoski (czosnek, słonina, kminek, móżdżki cielęce, żelatyna ),
  • Koci (tłuszcz z kota, krew, zmielone zęby, rosół, żelatyna),
  • Pomidorowy (podroby, skórki wieprzowe, krew, zupa pomidorowa, żelatyna),
  • Ozorkowy (ozorki wieprzowe, skóra świni, cukier puder, wywar z kurzych nóg, żelki kokosowe).
  • Albański (Ludzka wątroba, spinacz aluminium, odchody wielbłąda, włosy łonowe stonogi, wyciąg z jelita sowy, zmielone kręgi i woda)

Salceson można zrobić praktycznie z wszystkiego, nawet z resztek po obiedzie.

Ciekawostki

  • Według legendy im dłuższego włosa wyłowisz z salcesonu tym dłużej będziesz żył,
  • Każde dziecko marzy, by dostać 0,5 kg salcesonu pod choinkę,
  • Przed zjedzeniem skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.

Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.