Ptasie mleczko: Różnice pomiędzy wersjami
(Wycofanie niezrewertowanej wcześniej edycji) |
M |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Plik:Ptasiemleczko.jpg|thumb|right|Mmm...]] |
[[Plik:Ptasiemleczko.jpg|thumb|right|Mmm...]] |
||
{{t}}[[Jedzenie|produkt spożywczy]] powodujący, jak sama skrzydlata nazwa wskazuje, pewien rodzaj [[Haj|odlotu.]] |
|||
==Historia== |
==Historia== |
||
Linia 18: | Linia 18: | ||
{{Stub|kuch}} |
{{Stub|kuch}} |
||
{{Jedzenie}} |
|||
[[Kategoria:Słodycze]] |
[[Kategoria:Słodycze]] |
Wersja z 18:04, 1 wrz 2013
Szablon:Tprodukt spożywczy powodujący, jak sama skrzydlata nazwa wskazuje, pewien rodzaj odlotu.
Historia
Historia ptasiego mleczka jest bardzo prosta: po prostu pewnego dnia ci od Chocapic nie wylali czekolady na żyzne pola pszenicy, tylko na rzeczkę przetrzepanego mleka.
Związek z rzeczywistością
Właśnie chodzi o to, że niewielki. No bo jak istnienie czegoś, co sprawia, że jesteś bliżej nieba, ma mieć jakieś racjonalne przesłanki?!
Ptasie mleczko charakteryzuje się tym, że, niczym w PRL, brakuje go nawet najbardziej bogatym i zadowolonym z życia osobom. Zwykle w jednej paczce słodkości jest na tyle dużo, że jedna osoba nie zje naraz wszystkiego i jednocześnie jest ich na tyle mało, że gdy dorwie się do nich rodzinka, znikną w mgnieniu oka.
Czasami otwierając paczki z ptasim mleczkiem można zaobserwować, że brakuje kilku pianek. To łakomi przewoźnicy dochodzą do wniosku, że niektóre paczuszki są cięższe od pozostałych i starają się zlikwidować różnicę w bardzo prosty sposób.
W tanich wersjach tej słodkości, na polewie czekoladowej pojawia się biały osad. W takich sytuacjach należy bezwzględnie powstrzymać się od spożywania wyrobu, ponieważ może on spowodować bad tripa albo wieczne przebywanie tam wysoko. Ostatecznie, może spowodować u cukrzyków powikłania hiperglikemiczne.
Ptasie mleczko w kulturze
Niezwykłe właściwości ptasiego mleczka zostały wykorzystane w pierwszej wydanej części Opowieści z Narnii, gdzie pewien chłopiec staje się uzależniony od tegoż wyrobu i jest w stanie zrobić wszystko, aby go dostać.
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.