Pierogi: Różnice pomiędzy wersjami
(Fajne) |
(dhgs) |
||
Linia 10: | Linia 10: | ||
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]] |
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]] |
||
Rodzaje pierogów: |
Rodzaje pierogów:<br /> |
||
Pierogi ruskie-najpopularniejsze szczególnie na wschodzie polski. Początkowo otrzymywano je oblepiając ciastem ruskich, ale z powodu niedoboru składników zmieniono farsz na ser z ziemniorami. |
Pierogi ruskie-najpopularniejsze szczególnie na wschodzie polski. Początkowo otrzymywano je oblepiając ciastem ruskich, ale z powodu niedoboru składników zmieniono farsz na ser z ziemniorami.<br /> |
||
Pierogi z mięsem-wbrew swojej nazwie mogą być jedzone przez wegetarian, o ile mają naprawdę mocne żołądki (farsz z parówek) |
Pierogi z mięsem-wbrew swojej nazwie mogą być jedzone przez wegetarian, o ile mają naprawdę mocne żołądki (farsz z parówek)<br /> |
||
Pierogi z kapustą i grzybami-mają silne działanie gazopędne i gównopędne (podobnie jak bigos) |
Pierogi z kapustą i grzybami-mają silne działanie gazopędne i gównopędne (podobnie jak bigos)<br /> |
||
Pierogi polskie-mityczny rodzaj pierogów z wódką w środku. |
Pierogi polskie-mityczny rodzaj pierogów z wódką w środku.<br /> |
||
Pierogi z trawką-tradycyjne pierogi wyrabiane przez nasze babcie |
Pierogi z trawką-tradycyjne pierogi wyrabiane przez nasze babcie <br /> |
||
Bloody Shitty Hitler Burger Pierogi- ulubione pierogi heavymetalowców i Rysia z klanu. |
Bloody Shitty Hitler Burger Pierogi- ulubione pierogi heavymetalowców i Rysia z klanu.<br /> |
Wersja z 10:33, 10 cze 2014
Magda, gotuj pierogi,
kiedy nie ma mąki...
A Magda – do miasta,
po mąkę do ciasta,
Magda, gotuj pierogi!
- Przyśpiewka ludowa
Jaa Koochaam pieeroogii
- Zespół Tył Ulica Chłopcy o pierogach
Szablon:Tstara a dobra potrawa występująca głównie w Polsce, ale również na terenach byłego Związku Radzieckiego, we Włoszech i w dalekiej Azji, gdzie dodawane są orientalne przyprawy ze zwierząt.
Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią obok fasolki po bretońsku, barszczu ukraińskiego, bigosu, ryb po grecku i sznycla wiedeńskiego trzon polskiej kuchni.
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.
Rodzaje pierogów:
Pierogi ruskie-najpopularniejsze szczególnie na wschodzie polski. Początkowo otrzymywano je oblepiając ciastem ruskich, ale z powodu niedoboru składników zmieniono farsz na ser z ziemniorami.
Pierogi z mięsem-wbrew swojej nazwie mogą być jedzone przez wegetarian, o ile mają naprawdę mocne żołądki (farsz z parówek)
Pierogi z kapustą i grzybami-mają silne działanie gazopędne i gównopędne (podobnie jak bigos)
Pierogi polskie-mityczny rodzaj pierogów z wódką w środku.
Pierogi z trawką-tradycyjne pierogi wyrabiane przez nasze babcie
Bloody Shitty Hitler Burger Pierogi- ulubione pierogi heavymetalowców i Rysia z klanu.