Pierogi: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(dhgs) |
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Saper Skrzypek. Autor wycofanej wersji to 83.30.113.174.) |
||
Linia 10: | Linia 10: | ||
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]] |
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]] |
||
Rodzaje pierogów:<br /> |
|||
Pierogi ruskie-najpopularniejsze szczególnie na wschodzie polski. Początkowo otrzymywano je oblepiając ciastem ruskich, ale z powodu niedoboru składników zmieniono farsz na ser z ziemniorami.<br /> |
|||
Pierogi z mięsem-wbrew swojej nazwie mogą być jedzone przez wegetarian, o ile mają naprawdę mocne żołądki (farsz z parówek)<br /> |
|||
Pierogi z kapustą i grzybami-mają silne działanie gazopędne i gównopędne (podobnie jak bigos)<br /> |
|||
Pierogi polskie-mityczny rodzaj pierogów z wódką w środku.<br /> |
|||
Pierogi z trawką-tradycyjne pierogi wyrabiane przez nasze babcie <br /> |
|||
Bloody Shitty Hitler Burger Pierogi- ulubione pierogi heavymetalowców i Rysia z klanu.<br /> |
Wersja z 13:10, 10 cze 2014
Magda, gotuj pierogi,
kiedy nie ma mąki...
A Magda – do miasta,
po mąkę do ciasta,
Magda, gotuj pierogi!
- Przyśpiewka ludowa
Jaa Koochaam pieeroogii
- Zespół Tył Ulica Chłopcy o pierogach
Szablon:Tstara a dobra potrawa występująca głównie w Polsce, ale również na terenach byłego Związku Radzieckiego, we Włoszech i w dalekiej Azji, gdzie dodawane są orientalne przyprawy ze zwierząt.
Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią obok fasolki po bretońsku, barszczu ukraińskiego, bigosu, ryb po grecku i sznycla wiedeńskiego trzon polskiej kuchni.
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.