Pierogi: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(dhgs)
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Saper Skrzypek. Autor wycofanej wersji to 83.30.113.174.)
Linia 10: Linia 10:


[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]
Rodzaje pierogów:<br />
Pierogi ruskie-najpopularniejsze szczególnie na wschodzie polski. Początkowo otrzymywano je oblepiając ciastem ruskich, ale z powodu niedoboru składników zmieniono farsz na ser z ziemniorami.<br />
Pierogi z mięsem-wbrew swojej nazwie mogą być jedzone przez wegetarian, o ile mają naprawdę mocne żołądki (farsz z parówek)<br />
Pierogi z kapustą i grzybami-mają silne działanie gazopędne i gównopędne (podobnie jak bigos)<br />
Pierogi polskie-mityczny rodzaj pierogów z wódką w środku.<br />
Pierogi z trawką-tradycyjne pierogi wyrabiane przez nasze babcie <br />
Bloody Shitty Hitler Burger Pierogi- ulubione pierogi heavymetalowców i Rysia z klanu.<br />

Wersja z 13:10, 10 cze 2014

Pierogi przed trafieniem na stoły przechodzą rygorystyczne testy wytrzymałościowe

Magda, gotuj pierogi,
kiedy nie ma mąki...
A Magda – do miasta,
po mąkę do ciasta,
Magda, gotuj pierogi!

Przyśpiewka ludowa

Jaa Koochaam pieeroogii

Zespół Tył Ulica Chłopcy o pierogach

Szablon:Tstara a dobra potrawa występująca głównie w Polsce, ale również na terenach byłego Związku Radzieckiego, we Włoszech i w dalekiej Azji, gdzie dodawane są orientalne przyprawy ze zwierząt.

Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią obok fasolki po bretońsku, barszczu ukraińskiego, bigosu, ryb po grecku i sznycla wiedeńskiego trzon polskiej kuchni.


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.