Paprykarz szczeciński: Różnice pomiędzy wersjami
M Znacznik: rewert |
Znacznik: edytor źródłowy |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{cytat|Paprykarz - Rzygasz, prykasz!|Motto produktu}} |
|||
[[Plik:Paprykarz szczeciński.jpg|thumb|right|200px|Szczeciński wejherowski]] |
[[Plik:Paprykarz szczeciński.jpg|thumb|right|200px|Szczeciński wejherowski]] |
||
[[Plik:PaprykarzSzczeciński.jpg|thumb|right|200px|Paprykarz w promocji (taki jest ohydny)]] |
[[Plik:PaprykarzSzczeciński.jpg|thumb|right|200px|Paprykarz w promocji (taki jest ohydny)]] |
Wersja z 17:56, 29 lip 2015
Paprykarz - Rzygasz, prykasz!
- Motto produktu
Szablon:Tmieszanka zmielonych ryb i niezmielonej kaszy, a także ryżu, cebuli, koncentratu pomidorowego oraz szczeciny wieprzowej, a wszystko to zapakowane w puszkę z samootwieraczem i czerwoną etykietą.
Po otwarciu puszki wydobywa się potworny smród. Jest ulubionym prowiantem spożywanym w pociągu. Jego opary wypalają współpasażerom oczy i gardła.
Etymologia
Nazwa paprykarza jest podwójnym kłamstwem, gdyż czerwonego koloru nadaje mu koncentrat pomidorowy, a produkowany jest m.in. w Brzeźnicy w podkarpackim i w Wejherowie. Na swoją obronę ma on tylko to, że pewną jego część wyławia się w Zalewie Szczecińskim.
Historia
Pierwsze paprykarze w latach 70. złożone były z rybich łusek i kręgosłupów. Spożyciem zajmowali się głównie studenci, menele i reprezentanci sztuk, na które nikt nie łożył. Te grupy podwyższonego spożycia nie zmieniły się do czasów obecnych. Na początku XXI wieku do grona konsumentów paprykarza dołączyli tzw. „kredyciarze”, którym ta strawa zastępuje większość posiłków, w szczególności śniadania.