Zupa pomidorowa: Różnice pomiędzy wersjami
Znacznik: edytor źródłowy |
M (Wycofano ostatnie edycje autorstwa 194.28.221.142; przywrócono ostatnią wersję autorstwa Bartd94.) Znacznik: rewert |
||
Linia 5: | Linia 5: | ||
{{cytat|Bez zupy [pomidorowej], egzystencja jest do d{{cenzura3}}y|Johann Wolfgang von Goethe o zupie bogów}} |
{{cytat|Bez zupy [pomidorowej], egzystencja jest do d{{cenzura3}}y|Johann Wolfgang von Goethe o zupie bogów}} |
||
{{cytat|Z rosołu można zrobić każdą zupę, a pomidorowa jest tylko jedna!|Doda o '''pomidorówce'''}} |
{{cytat|Z rosołu można zrobić każdą zupę, a pomidorowa jest tylko jedna!|Doda o '''pomidorówce'''}} |
||
{{cytat| Jutro będzie znów pomidorowa zrobiona z rosołu z wczoraj!| Fragment piosenki o pomidorowej.}} |
|||
[[Plik:Pomidorowa.jpg|thumb|250px|Miłośnik zupy pomidorowej wygląda tak ↑]] |
[[Plik:Pomidorowa.jpg|thumb|250px|Miłośnik zupy pomidorowej wygląda tak ↑]] |
||
{{t||pomidorówka}}rodzaj [[zupa|zupy]], który jest podstawą kuchni na całym świecie. Dzieli się na pomidorową z ryżem i z makaronem. Podział ten istniał od zawsze i był przyczyną wielu nieszczęść. Jak głosi legenda – myszy zjadły Popiela, bo nie chciały jeść pomidorowej z makaronem, a ryżu nie było. |
{{t||pomidorówka}}rodzaj [[zupa|zupy]], który jest podstawą kuchni na całym świecie. Dzieli się na pomidorową z ryżem i z makaronem. Podział ten istniał od zawsze i był przyczyną wielu nieszczęść. Jak głosi legenda – myszy zjadły Popiela, bo nie chciały jeść pomidorowej z makaronem, a ryżu nie było. |
||
Zupa pomidorowa to potrawa popularna na całym świecie; znana od starożytności na nowo odkryta w drodze przypadku przez Jana Pomidorowa (żyjącego w XII wieku, rosyjskiego handlarza podrabianą wódką), który przez swoją zawodową oszczędność dodał do rosołu przeterminowane pomidory, aby się nie zmarnowały. Pierwsze zapisy pochodzą z apokryfów w których spisano cuda dokonywane przez Apostołów. Należą do nich: |
Zupa pomidorowa to potrawa popularna na całym świecie; znana od starożytności na nowo odkryta w drodze przypadku przez Jana Pomidorowa (żyjącego w XII wieku, rosyjskiego handlarza podrabianą wódką), który przez swoją zawodową oszczędność dodał do rosołu przeterminowane pomidory, aby się nie zmarnowały. Pierwsze zapisy pochodzą z apokryfów w których spisano cuda dokonywane przez Apostołów. Należą do nich: |
||
* rozmnożenie pomidorowej, |
* rozmnożenie pomidorowej, |
Wersja z 19:04, 25 wrz 2015
Nie masz w życiu większe doznanie
jak talerz pomidorowej smakuje
tegoż co się po tym stanie
nic w świecie nie dorównuje
- Fraszka Jana Kochanowskiego o pomidorowej
Bez zupy [pomidorowej], egzystencja jest do dy
- Johann Wolfgang von Goethe o zupie bogów
Z rosołu można zrobić każdą zupę, a pomidorowa jest tylko jedna!
- Doda o pomidorówce
Szablon:Trodzaj zupy, który jest podstawą kuchni na całym świecie. Dzieli się na pomidorową z ryżem i z makaronem. Podział ten istniał od zawsze i był przyczyną wielu nieszczęść. Jak głosi legenda – myszy zjadły Popiela, bo nie chciały jeść pomidorowej z makaronem, a ryżu nie było.
Zupa pomidorowa to potrawa popularna na całym świecie; znana od starożytności na nowo odkryta w drodze przypadku przez Jana Pomidorowa (żyjącego w XII wieku, rosyjskiego handlarza podrabianą wódką), który przez swoją zawodową oszczędność dodał do rosołu przeterminowane pomidory, aby się nie zmarnowały. Pierwsze zapisy pochodzą z apokryfów w których spisano cuda dokonywane przez Apostołów. Należą do nich:
- rozmnożenie pomidorowej,
- zamiana rosołu w pomidorową,
- zamiana pomidorowej w rosół.
Do Polski zupę pomidorową przywiozła królowa Bona Sforza, a przepis rozpowszechnił Zygmunt III Waza i by potrawa królowała na polskich stołach. Stała się przedmiotem uwielbienia.
Skład zupy pomidorowej
Zupa pomidorowa, jako bardzo rozpowszechniona, posiadła przepis, który jest dopracowany do granic możliwości. By ją przyrządzić potrzebujemy:
- wody z kranu,
- najtańszego koncentratu w dużym słoiku,
- soli i pieprzu do smaku,
- dodatków: makaronu lub ryżu z TESCO, śmietany – gdy nie ma, może być browar pity z rana.
Ciekawostki
- Największy gar do gotowania zupy pomidorowej odkryto podczas budowy obwodnicy miasta Pudliszki. Naczynie pochodzi z epoki brązu i może pomieścić 300 jaskółek afrykańskich.
- Pomidorowa w wersji studenckiej ma mniej kalorii, niż tik taki.
- Jeśli chcesz zrobić z pomidorowej rosół – przelej ją przez sitko.