Pierogi: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(Allahu Thumburihhtu!)
Znacznik: przez API
M (→‎top: bot wprowadza drobne poprawki)
Znacznik: przez API
Linia 3: Linia 3:
{{cytat|Jaa Koochaam '''pierogi'''|Zespół Tył Ulica Chłopcy o '''pierogach'''}}
{{cytat|Jaa Koochaam '''pierogi'''|Zespół Tył Ulica Chłopcy o '''pierogach'''}}
{{cytat|Ślimak wystaw rogi, dam ci sera na '''pierogi'''|Zespół Abrakadabra o '''pierogach''' i ślimaku}}
{{cytat|Ślimak wystaw rogi, dam ci sera na '''pierogi'''|Zespół Abrakadabra o '''pierogach''' i ślimaku}}
{{t}} stara a dobra potrawa występująca głównie w Polsce, ale również na terenach byłego [[Związek Socjalistycznych Republik Radzieckich|Związku Radzieckiego]], we Włoszech i w dalekiej [[Azja|Azji]], gdzie dodawane są orientalne przyprawy ze zwierząt.
'''Pierogi''' – stara a dobra potrawa występująca głównie w Polsce, ale również na terenach byłego [[Związek Socjalistycznych Republik Radzieckich|Związku Radzieckiego]], we Włoszech i w dalekiej [[Azja|Azji]], gdzie dodawane są orientalne przyprawy ze zwierząt.


Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią, obok fasolki po bretońsku, barszczu ukraińskiego, karpia po żydowsku, ryby po grecku i sznycla wiedeńskiego, trzon [[kuchnia polska|polskiej kuchni]].
Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią, obok fasolki po bretońsku, barszczu ukraińskiego, karpia po żydowsku, ryby po grecku i sznycla wiedeńskiego, trzon [[kuchnia polska|polskiej kuchni]].

Wersja z 19:45, 15 lut 2017

Pierogi przed trafieniem na stoły przechodzą rygorystyczne testy wytrzymałościowe

Maryna, gotuj pierogi
O mój Wojtku drogi
Kiedy ni mam syra
A Wojtek do miasta po syrek do ciasta
Maryna, gotuj pierogi

Zespół Wańka Wstańka & The Ludojades w pieśńi o Marynie co pierogów gotować nie umiała przez co kijem po plecach postała

Jaa Koochaam pierogi

Zespół Tył Ulica Chłopcy o pierogach

Ślimak wystaw rogi, dam ci sera na pierogi

Zespół Abrakadabra o pierogach i ślimaku

Pierogi – stara a dobra potrawa występująca głównie w Polsce, ale również na terenach byłego Związku Radzieckiego, we Włoszech i w dalekiej Azji, gdzie dodawane są orientalne przyprawy ze zwierząt.

Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią, obok fasolki po bretońsku, barszczu ukraińskiego, karpia po żydowsku, ryby po grecku i sznycla wiedeńskiego, trzon polskiej kuchni.


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.