Sos czosnkowy: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(nowa strona)
 
M (ej, fajne całkiem)
Linia 1: Linia 1:
[[Plik:Aioli mit Oliven.jpg|thumb|200px|Ach, nic nie jest lepszego niż łycha sosu czosnkowego o poranku!]]
[[Plik:Aioli mit Oliven.jpg|thumb|200px|Ach, nic nie jest lepszego niż łycha sosu czosnkowego o poranku!]]
{{cytat|Zawsze biorę '''czostkowy''' i keczup, z szacunku dla barw, dla których ginęli nasi przodkowie|[[Sebix]] zapytany o dobór sosów do hot-doga}}
'''Sos czosnkowy''' ([[Język polski|pol.]] ''Sosik czósnykofy'') – mieszanina sporządzona z tytułowego [[Czosnek|czosnku]], oraz jakiejś dziwnej substancji, zwaną też jako [[śmietana]]. Wieczny rezydent wszystkich tanich pizzerii, oraz uwielbienie wszystkich osób na świecie, poza oczywiście [[wampir]]ami.
'''Sos czosnkowy''' – mieszanina sporządzona z tytułowego [[Czosnek|czosnku]], oraz jakiejś dziwnej substancji, fachowo zwanej [[śmietana|śmietaną]]. Wieczny rezydent wszystkich tanich pizzerii, uwielbienie wszystkich osób na świecie poza [[wampir]]ami, oczywiście.


== Geneza ==
== Geneza ==
Afrodyzjak ten powstawał wśród grona Włochów, którym znudziło się ciągłego nakładania sosu pomidorowego na swoją [[Pizza|pizzę]]. Postanowili więc wziąć jakiekolwiek warzywa, jakie mogli znaleźć i wymieszać to ze śmietaną, która z jakiegoś powodu wylewała się z kranu. Niestety, jedynym warzywem, który mogli znaleźć, był czosnek, więc jako że wiedzieli, że nic w przyrodzie nie może się marnować, postanowili zmielić jego ząbki, i dodać to do śmietany, tworząc ten majestatyczny twór. Polacy, zauważając co włoskie umysły wyczarowały, postanowiły skopiować przepis, w raz ze śmietaną z kranu, i przenieść go na własny rynek, a reszta stała się już historią…
Afrodyzjak ten powstawał wśród grona Włochów, którym znudziło się ciągłe nakładanie sosu pomidorowego na swoją [[Pizza|pizzę]]. Postanowili więc wziąć jakiekolwiek warzywa, jakie mogli znaleźć i wymieszać to ze śmietaną, która z jakiegoś powodu wylewała się z kranu. Niestety, jedynym warzywem, który mogli znaleźć, był czosnek, więc jako że nic w przyrodzie nie może się marnować, postanowili zmielić jego ząbki i dodać to do śmietany, tworząc ten majestatyczny twór. Polacy, zauważając co włoskie umysły wyczarowały, postanowiły skopiować przepis, wraz ze śmietaną z kranu, i przenieść go na własny rynek, a reszta stała się już historią…


== Zobacz też ==
== Zobacz też ==

Wersja z 16:19, 16 gru 2020

Ach, nic nie jest lepszego niż łycha sosu czosnkowego o poranku!

Zawsze biorę czostkowy i keczup, z szacunku dla barw, dla których ginęli nasi przodkowie

Sebix zapytany o dobór sosów do hot-doga

Sos czosnkowy – mieszanina sporządzona z tytułowego czosnku, oraz jakiejś dziwnej substancji, fachowo zwanej śmietaną. Wieczny rezydent wszystkich tanich pizzerii, uwielbienie wszystkich osób na świecie – poza wampirami, oczywiście.

Geneza

Afrodyzjak ten powstawał wśród grona Włochów, którym znudziło się ciągłe nakładanie sosu pomidorowego na swoją pizzę. Postanowili więc wziąć jakiekolwiek warzywa, jakie mogli znaleźć i wymieszać to ze śmietaną, która z jakiegoś powodu wylewała się z kranu. Niestety, jedynym warzywem, który mogli znaleźć, był czosnek, więc jako że nic w przyrodzie nie może się marnować, postanowili zmielić jego ząbki i dodać to do śmietany, tworząc ten majestatyczny twór. Polacy, zauważając co włoskie umysły wyczarowały, postanowiły skopiować przepis, wraz ze śmietaną z kranu, i przenieść go na własny rynek, a reszta stała się już historią…

Zobacz też


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.