Sos czosnkowy: Różnice pomiędzy wersjami
(nowa strona) |
Grzeeesiek (dyskusja • edycje) M (ej, fajne całkiem) |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Plik:Aioli mit Oliven.jpg|thumb|200px|Ach, nic nie jest lepszego niż łycha sosu czosnkowego o poranku!]] |
[[Plik:Aioli mit Oliven.jpg|thumb|200px|Ach, nic nie jest lepszego niż łycha sosu czosnkowego o poranku!]] |
||
{{cytat|Zawsze biorę '''czostkowy''' i keczup, z szacunku dla barw, dla których ginęli nasi przodkowie|[[Sebix]] zapytany o dobór sosów do hot-doga}} |
|||
'''Sos czosnkowy''' |
'''Sos czosnkowy''' – mieszanina sporządzona z tytułowego [[Czosnek|czosnku]], oraz jakiejś dziwnej substancji, fachowo zwanej [[śmietana|śmietaną]]. Wieczny rezydent wszystkich tanich pizzerii, uwielbienie wszystkich osób na świecie – poza [[wampir]]ami, oczywiście. |
||
== Geneza == |
== Geneza == |
||
Afrodyzjak ten powstawał wśród grona Włochów, którym znudziło się |
Afrodyzjak ten powstawał wśród grona Włochów, którym znudziło się ciągłe nakładanie sosu pomidorowego na swoją [[Pizza|pizzę]]. Postanowili więc wziąć jakiekolwiek warzywa, jakie mogli znaleźć i wymieszać to ze śmietaną, która z jakiegoś powodu wylewała się z kranu. Niestety, jedynym warzywem, który mogli znaleźć, był czosnek, więc jako że nic w przyrodzie nie może się marnować, postanowili zmielić jego ząbki i dodać to do śmietany, tworząc ten majestatyczny twór. Polacy, zauważając co włoskie umysły wyczarowały, postanowiły skopiować przepis, wraz ze śmietaną z kranu, i przenieść go na własny rynek, a reszta stała się już historią… |
||
== Zobacz też == |
== Zobacz też == |
Wersja z 16:19, 16 gru 2020
Zawsze biorę czostkowy i keczup, z szacunku dla barw, dla których ginęli nasi przodkowie
- Sebix zapytany o dobór sosów do hot-doga
Sos czosnkowy – mieszanina sporządzona z tytułowego czosnku, oraz jakiejś dziwnej substancji, fachowo zwanej śmietaną. Wieczny rezydent wszystkich tanich pizzerii, uwielbienie wszystkich osób na świecie – poza wampirami, oczywiście.
Geneza
Afrodyzjak ten powstawał wśród grona Włochów, którym znudziło się ciągłe nakładanie sosu pomidorowego na swoją pizzę. Postanowili więc wziąć jakiekolwiek warzywa, jakie mogli znaleźć i wymieszać to ze śmietaną, która z jakiegoś powodu wylewała się z kranu. Niestety, jedynym warzywem, który mogli znaleźć, był czosnek, więc jako że nic w przyrodzie nie może się marnować, postanowili zmielić jego ząbki i dodać to do śmietany, tworząc ten majestatyczny twór. Polacy, zauważając co włoskie umysły wyczarowały, postanowiły skopiować przepis, wraz ze śmietaną z kranu, i przenieść go na własny rynek, a reszta stała się już historią…
Zobacz też
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.