Glutaminian sodu: Różnice pomiędzy wersjami
(Dodanie grafiki. Przy tym zaznaczam, że mam trudności z edytowaniem bo mnie wylogowywuje automatycznie po przejściu na jakąkolwiek stronę. Gdzie indziej np. Wikipedia, tak nie mam. pozdro, Asank) Znacznik: edytor źródłowy |
Grzeeesiek (dyskusja • edycje) M |
||
(Nie pokazano 4 wersji utworzonych przez 3 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
⚫ | |||
{{bezgrafik}} |
|||
⚫ | '''Glutaminian sodu''' – biały proszek. Jego kod to E621<ref>To już świadczy o tym, że coś jest nie tak. Nikt nie lubi tych [[lista dodatków do żywności|substancji z E na początku]]</ref>. Stosowany w [[Zupka chińska|zupkach chińskich]] czy innych szybkich potrawach jako polepszacz [[smak]]u. W stanie „surowym” jest ciężko dostępny. Powoduje [[śmierć]]. Statystycznie rzecz biorąc, każdy człowiek, który zażył glutaminian sodu, umarł. Być może [[Radioaktywność|radioaktywny]]. |
||
⚫ | |||
⚫ | '''Glutaminian sodu''' – biały proszek. Jego kod to E621<ref>To już świadczy o tym, że coś jest nie tak. Nikt nie lubi tych substancji z E na początku</ref>. Stosowany w [[Zupka chińska|zupkach chińskich]] czy innych szybkich potrawach jako polepszacz [[smak]]u. W stanie „surowym” jest ciężko dostępny. Powoduje [[śmierć]]. Statystycznie rzecz biorąc, każdy człowiek, który zażył glutaminian sodu, umarł. Być może [[Radioaktywność|radioaktywny]]. |
||
== Otrzymywanie glutaminianu sodu == |
== Otrzymywanie glutaminianu sodu == |
||
Linia 14: | Linia 11: | ||
* Można użyć go do szpanowania przed kolegami, udając, że to koks; |
* Można użyć go do szpanowania przed kolegami, udając, że to koks; |
||
* Sprawdzi się jako ''ULTRA proszek oślepiający II stopnia +7 do walki z wojownikami''; |
* Sprawdzi się jako ''ULTRA proszek oślepiający II stopnia +7 do walki z wojownikami''; |
||
* Może służyć jako posypka na ciastka teściowej. |
* Może służyć jako posypka na [[ciastko|ciastka]] teściowej. |
||
* Może być używany do zabawy przez małe dzieci. |
* Może być używany do zabawy przez małe dzieci. |
||
== Zobacz też == |
|||
* [[konserwanty]] |
|||
* [[lista dodatków do żywności]] |
|||
* [[przyprawa w minikosteczkach Knorr]] |
|||
{{przypisy}} |
{{przypisy}} |
Aktualna wersja na dzień 18:17, 10 sty 2021
Glutaminian sodu – biały proszek. Jego kod to E621[1]. Stosowany w zupkach chińskich czy innych szybkich potrawach jako polepszacz smaku. W stanie „surowym” jest ciężko dostępny. Powoduje śmierć. Statystycznie rzecz biorąc, każdy człowiek, który zażył glutaminian sodu, umarł. Być może radioaktywny.
Otrzymywanie glutaminianu sodu[edytuj • edytuj kod]
Tę substancję można uzyskać bardzo łatwo, lecz nie dostaniemy jej w sklepie. Wystarczy w wyniku hydrolizy kwasowej z śrutu poekstrakcyjnego zebrać kwas, a następnie otrzymamy palpitacje serca z powodu powikłań glutaminowych. Banalne.
Jest też inna opcja – biosynteza poprzez hodowlę bakterii Corynebacterium glutamicum, Brevibacterium divaricatum, Micrococcus glutamicus, Bacillus megatermium lub bakterii z rodzaju Microbacterium. To również nie powinno sprawić żadnych trudności. Jak możemy zauważyć, glutaminian sodu jest bardzo łatwy do wykonania z mamą, dwuletnim kuzynem, czy psem.
Szersze zastosowanie glutaminianu sodu[edytuj • edytuj kod]
- Dodawanie do jedzenia – podobno polepsza smak;
- Można użyć go do szpanowania przed kolegami, udając, że to koks;
- Sprawdzi się jako ULTRA proszek oślepiający II stopnia +7 do walki z wojownikami;
- Może służyć jako posypka na ciastka teściowej.
- Może być używany do zabawy przez małe dzieci.
Zobacz też[edytuj • edytuj kod]
Przypisy
- ↑ To już świadczy o tym, że coś jest nie tak. Nikt nie lubi tych substancji z E na początku
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny chemii. Jeżeli cierpisz na alkanolepsję – rozbuduj go.
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.