Wodzionka: Różnice pomiędzy wersjami
Znaczniki: mobilna mobilna www |
(XDDDDDDDDDDDDD) |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{Cytat|To najlepsza z wszystkich ślunskich zup!|Mądrość ludowa}} |
{{Cytat|To najlepsza z wszystkich ślunskich zup!|Mądrość ludowa}} |
||
{{Cytat|H<sub>2</sub>O plus kromka równa się wodzionka!|[[Kim Dzong Un]]}} |
|||
{{Youtube|97UQeTOfuHw|width=300|Gotowanie wodzionki – film instruktażowy}} |
{{Youtube|97UQeTOfuHw|width=300|Gotowanie wodzionki – film instruktażowy}} |
||
'''Wodzionka''' – zupa, której składnikami są czerstwy chleb, najlepiej podpieczony (grzanki), ząbek czosnku, łyżka smalcu ze skwarkami i wrzątek. Koniecznie maggi i pieprz do smaku. Potrawa ta jest specyficzna dla [[Śląsk|regionu śląskiego]]; u naszych południowych sąsiadów nazwana czosnkowa podawana w chlebie z surowym jajkiem. |
'''Wodzionka''' – zupa, której składnikami są czerstwy chleb, najlepiej podpieczony (grzanki), ząbek czosnku, łyżka smalcu ze skwarkami i wrzątek. Koniecznie maggi i pieprz do smaku. Potrawa ta jest specyficzna dla [[Śląsk|regionu śląskiego]]; u naszych południowych sąsiadów nazwana czosnkowa podawana w chlebie z surowym jajkiem. |
Wersja z 12:11, 5 lip 2021
To najlepsza z wszystkich ślunskich zup!
- Mądrość ludowa
H2O plus kromka równa się wodzionka!
Wodzionka – zupa, której składnikami są czerstwy chleb, najlepiej podpieczony (grzanki), ząbek czosnku, łyżka smalcu ze skwarkami i wrzątek. Koniecznie maggi i pieprz do smaku. Potrawa ta jest specyficzna dla regionu śląskiego; u naszych południowych sąsiadów nazwana czosnkowa podawana w chlebie z surowym jajkiem.
Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na Śląsku można osiągnąć idealny smak wodzionki. Jest to spowodowane faktem, iż woda przenika przez praślunski wungiel, co zapewnia zupce unikatowy smak i kolor. Do dziś idealna potrawa na zimowe dni. Gorole jej nie znają, ale aby nie być gorszymi zajadają się zalewajką. Śląskie potrawy to także żur i sztandarowa rolada z kluskami i modra (niebieska) kapusta.
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.