Sałata: Różnice pomiędzy wersjami
(→Popularne gatunki sałaty: drup) |
M (Wycofano ostatnie edycje użytkownika 37.225.37.46, powód: nieśmieszne) Znacznik: rewert |
||
(Nie pokazano 2 wersji utworzonych przez 2 użytkowników) | |||
Linia 11: | Linia 11: | ||
* '''kapusta pekińska''' – wbrew nazwie, też sałata |
* '''kapusta pekińska''' – wbrew nazwie, też sałata |
||
== Zobacz też == |
|||
* [[ogórek]] |
|||
* [[pomidor]] |
|||
* [[rzodkiew]] |
|||
{{stub|kuch}} |
{{stub|kuch}} |
Aktualna wersja na dzień 18:56, 5 sie 2022
Za sałatą!
- Mama o Danio
Sałata – zielone, liściaste warzywo jednoroczne, uwielbiane szczególnie przez osoby skrupulatnie liczące kalorie i lubiące kolor zielony. Przypomina kapustę, ale z kapustą kanapki są niedobre. Często można znaleźć w niej różnego rodzaju robaki. Sałata sprzyja osobom odchudzającym się mających problemy z wypuszczeniem gazów. Kiedyś była dodawana do fastfoodów, ale wyrzucono ją, bo okazało się, że przez nią popularność śmieciowego jedzenia spada. Jest bardzo bogata w witaminy, np. E334, E678, E942 oraz – bardzo ważny dla zdrowia i zachowania kondycji fizycznej – ołów. Najbardziej bogata w ołów jest sałata przydrożna, która wyjada go ze spalin samochodowych. W wiosennej sałacie występują także, konieczne do utrzymania dobrej odporności immunologicznej, pestycydy – głównie DDT, cyjanowodór oraz Cyklon B. Z ciekawostek należy wspomnieć, że to właśnie za sałatą chowa się Danio – odwieczny wróg Małego Głoda.
Popularne gatunki sałaty[edytuj • edytuj kod]
- sałata lodowa – sałata o smaku i konsystencji lodu, ewentualnie lód o smaku i konsystencji sałaty;
- sałata masłowa; – do smarowania chleba?
- sałata rzymska – ma najdłuższe i najtwardsze liście ze wszystkich sałat, może osiągać do 40 cm wysokości (prawdopodobnie to w niej – a nie w kapuście – znaleźli cię rodzice);
- roszponka – znana z baśni pt. „Roszpunka”;
- cykoria – popularny w przedszkolach zamiennik kawy.
- kapusta pekińska – wbrew nazwie, też sałata
Zobacz też[edytuj • edytuj kod]
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.