Cebula: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(nowa strona)
 
(Nie pokazano 75 wersji utworzonych przez 54 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
[[Plik:Cebula.JPG|thumb|200px|Jakiś problem?]]
'''Cebula''' - jeden z bardziej agresywnych rodzajów [[warzywa|warzyw]], rzucający obelgi na osoby trzecie.
{{cytat|Nie znoszę cebuli! Jej zapach można zabić tylko czosnkiem.|Koneser Jadła Wszelakiego o '''cebuli'''}}
{{cytat|Burak stroni od '''cebuli'''<br /> a '''cebula''' doń się czuli. <br />- Mój buraczku, mój czerwony, <br />czy byś nie chciał takiej żony? <br />Burak tylko nos zatyka:<br />
– Niech no pani prędzej zmyka,<br />
ja chcę żonę mieć buraczą,<br />
bo przy pani wszyscy płaczą.<br />
– A to feler – westchnął seler.|Jan Brzechwa o '''cebuli''' i innych warzywach}}


'''Cebula''' jedno z bardziej agresywnych rodzajów [[warzywo|warzyw]], rzucający obelgi na osoby trzecie.
Cebula, w społeczeństwie warzyw jest uważana za baszybuzuka, gbura i decydenta, na co w żadnym razie nikt, by się nie ważył powiedzieć jej to w "twarz". Gdy ktoś podejmie się obierać cebulę (dla człowieka: [[Cnota|odbieranie cnoty]]), ta w akcie szalonej desperacji, rzuca różnorakie afronty, ubliżając w ten sposób rodzinie napastnika, co powoduje głęboki szloch u człowieka.
Cebula, w społeczeństwie warzyw jest uważana za baszybuzuka, gbura i decydenta, ale nikt by się nie ważył powiedzieć jej to w „twarz”. Gdy ktoś podejmie się obierać cebulę, ta w akcie szalonej desperacji rzuca różnorakie afronty, ubliżając w ten sposób rodzinie napastnika, co powoduje głęboki szloch u człowieka.
Hoduje się ją w całej [[Europa|Europie]], jednakże została przywieziona z [[Azja|Azji Środkowej]] (warzywa nie lubią obcokrajowców przez co napięte kontakty między nimi). Polskie warzywo narodowe.
I choć owe warzywo jest uważane za zdrowe, to niektórzy, po kolejnym spotkaniu z nią, lądują w zakładzie psychiatrycznym. Faktem jest też, że cebule – podobnie jak ogry – mają warstwy.
Jeśli natomiast spożyjemy jej za dużo (zwłaszcza smażonej), puszczamy [[bąk]]i. Warto również dodać, że bąki te są niezwykle śmierdzące i podobnie jak sama cebula powodują wzruszenie u wrażliwych ludzi.


== Zobacz też ==
Hoduje się ją w całej [[Europa|Europie]], jednakże została przywieziona z [[Azja|Azji Środkowej]] (warzywa nie lubią obcokrajowców - przez co, napięte kontakty między nimi).
* [[kalafior]]
* [[marchew]]
* [[por]]


{{stub|kuch}}
I choć owe warzywo, jest uważane za zdrowe, to niektórzy, po kolejnym spotkaniu z nią, lądują w zakładzie psychiatrycznym.
{{Jedzenie}}

[[Kategoria:Warzywa]]

[[cs:Cibule]]
[[ja:タマネギ]]

Aktualna wersja na dzień 18:53, 10 lut 2023

Jakiś problem?

Nie znoszę cebuli! Jej zapach można zabić tylko czosnkiem.

Koneser Jadła Wszelakiego o cebuli

Burak stroni od cebuli
a cebula doń się czuli.
- Mój buraczku, mój czerwony,
czy byś nie chciał takiej żony?
Burak tylko nos zatyka:
– Niech no pani prędzej zmyka,
ja chcę żonę mieć buraczą,
bo przy pani wszyscy płaczą.
– A to feler – westchnął seler.

Jan Brzechwa o cebuli i innych warzywach

Cebula – jedno z bardziej agresywnych rodzajów warzyw, rzucający obelgi na osoby trzecie. Cebula, w społeczeństwie warzyw jest uważana za baszybuzuka, gbura i decydenta, ale nikt by się nie ważył powiedzieć jej to w „twarz”. Gdy ktoś podejmie się obierać cebulę, ta w akcie szalonej desperacji rzuca różnorakie afronty, ubliżając w ten sposób rodzinie napastnika, co powoduje głęboki szloch u człowieka. Hoduje się ją w całej Europie, jednakże została przywieziona z Azji Środkowej (warzywa nie lubią obcokrajowców – przez co napięte kontakty między nimi). Polskie warzywo narodowe. I choć owe warzywo jest uważane za zdrowe, to niektórzy, po kolejnym spotkaniu z nią, lądują w zakładzie psychiatrycznym. Faktem jest też, że cebule – podobnie jak ogry – mają warstwy. Jeśli natomiast spożyjemy jej za dużo (zwłaszcza smażonej), puszczamy bąki. Warto również dodać, że bąki te są niezwykle śmierdzące i podobnie jak sama cebula powodują wzruszenie u wrażliwych ludzi.

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.