Spaghetti: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Wycofano ostatnie edycje autorstwa 46.204.100.168; przywrócono ostatnią wersję autorstwa Miszcz Joda.)
Znacznik: rewert
 
(Nie pokazano 42 wersji utworzonych przez 25 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
[[Plik:Spaghetti alla carbonara classica.jpg|thumb|250px|50 m obiadu]]
<code>''Hisotto - nie, khewetki - też nie, spaghetti - to umiem powiedzieć pophafnie, huhaa!''</code>
{{cytat|Jeszcze soli, sól szkodzi na nerki, ale co z tego...|Rozumowanie przeciętnego Włocha}}
:<code>[[Kazimiera Szczuka]] o '''spaghetti'''</code>
'''Spaghetti''' – ulubione danie Włochów i wyznawców [[Latający Potwór Spaghetti|Latającego Potwora Spaghetti]]. Zazwyczaj jedzą je ludzie, którym nie chce się trudzić nad [[obiad]]em. Zamiast tego kupują makaron i sos w Tesco, a potem przyrządzają potrawę.


== Przygotowanie ==
'''Spaghetti''', znane również jako spagetti, spageti lub "taaaki dłuugi makaron ze zmielonym mięsem i pomidorami przerobionymi na papkę", to danie włoskie.
Przyrządzenie spaghetti jest bardzo trudne. Nie wiadomo przecież co kupić i jak. Ale autor tego artykułu ma złote serce i pomoże <del>ułomnym</del> inteligentnym inaczej przygotować danie. Ilość makaronu mierzymy w centymetrach i metrach.


# Najpierw trzeba wybrać się do jakiegoś marketu po makaron, ale znalezienie właściwego może potrwać całe 3 godziny. Dlatego zawsze należy kupować długi i cienki (w sumie około 80 m), który śmiesznie się plącze podczas jedzenia.
== Historia ==
# Jeśli pojawi się problem ilości spaghetti do zagotowania, ugotować między 30 a 40 m spaghetti
Spaghetti wymyślił pewien [[wieśniak]], kiedy rozdeptał [[ślimak|ślimaka]]. Krzyknął wtedy: "GHE!". [[Ślimak]] podczas rozdeptywania wydał dźwięk: "spuaaaa", a że [[Włosi]] lubią dodawać do wszystkich wyrazów "tti", powstała nazwa "spaghetti". Również wygląd tego dania został zainspirowany ślimakiem.
# Następnie przydałby się jakiś sos, bo spaghetti bez sosu to zwykły makaron. Gdzie by tu można taki kupić? No pomyśl, Einsteinie! Najlepiej w Tesco, bo w [[Biedronka|Biedronce]] mają kiepskie. Sam prezes to powiedział.
# Po długich i żmudnych zakupach nadal jesteś głodny. Teraz trudniejsza część – przyrządzanie. Raczej nie zjesz surowego makaronu z sosem w proszku. Dlatego trzeba użyć garnków (jeśli nie masz to kup w [[Lidl]]u). Ale bardzo ważne jest gotowanie osobno. Wlewasz do obu garnków wodę, włączasz gaz i czekasz, byle nie za długo, bo popioły są niestrawne.
# Potem spraw sobie jakiś ładny talerz i widelec. Bo rękami to trochę nie za bardzo jeść.


Tym sposobem mogłeś skosztować spaghetti dla ubogich. Jeśli ci się nie podoba i wolałbyś prawdziwe, dołącz do kółka religijnego FSM lub idź do restauracji.
== Wygląd ==
Wygląda jak rozdeptany [[ślimak]] z jelitami na dole i resztą na wierzchu.


== Sosy ==
== Właśnie zgadłem, co dziś zjadłem, czyli skład ==
{{słownik|[[słownik:spaghetti carbonara|spaghetti carbonara]]}}
* '''Bolognese''' – przedmiot nienawiści każdego szanującego się [[wegetarianizm|wegetarianina]], tworzy się go z wielu rodzajów wyrobów mięsnych (które mają zaledwie 20% mięsa w sobie, a reszta to aromaty i litera E z takimi śmiesznymi cyferkami), między innymi z zarżniętych świnek i krówek. Dodaje się także warzywa, typu pomidory, marchewka, seler i pietruszka. I trzeba wsypać dużo soli i pieprzu, bo bez tego nie ma smaku.
* '''Carbonara''' – ekoterroryści też go nie lubią, bo używa się boczku. Dodaje się jajka. Zużywa się również dużo sera, co może powodować wyczyszczenie portfela z pieniędzy. Aby dodać smaku, trzeba jeszcze posolić.
* '''Sos pleśniowy''' – po tym nie wstanie się z [[toaleta|toalety]] przez kilka dni. Należy rozpuścić ser na patelni i dodać do makaronu.


== Zobacz też ==
* sproszkowane [[mięso]]
* [[Latający Potwór Spaghetti]]
* zdezintegrowane [[pomidory]]
* [[makaron]]
* czasami [[ser]] kamienny, który rozpuszcza się od nominalnej temperatury dania, wynoszącej ok. 700 st. Celsjusza.
* [[mortadela]]
* [[pizza]]


{{Jedzenie}}
== Zrób to sam ==
Oto przepis na spaghetti:


[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]]
Potrzebujesz:
* [[Taki Dłuuugi Makaron]]
* [[mięso]]
* [[pomidor]]y
* [[mikrofalówka]]
* [[dezintegrator]] lub [[nóż]]

Sposób przegotowania:
[[Plik:Xplode.gif|right|thumb|To cię czeka, gdy nie spełnisz punktu 4!]]
SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ SSIJ PAŁĘ
'''Smacznego!'''

[[kategoria:Włochy]]
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]

Aktualna wersja na dzień 17:25, 23 lip 2023

50 m obiadu

Jeszcze soli, sól szkodzi na nerki, ale co z tego...

Rozumowanie przeciętnego Włocha

Spaghetti – ulubione danie Włochów i wyznawców Latającego Potwora Spaghetti. Zazwyczaj jedzą je ludzie, którym nie chce się trudzić nad obiadem. Zamiast tego kupują makaron i sos w Tesco, a potem przyrządzają potrawę.

Przygotowanie[edytuj • edytuj kod]

Przyrządzenie spaghetti jest bardzo trudne. Nie wiadomo przecież co kupić i jak. Ale autor tego artykułu ma złote serce i pomoże ułomnym inteligentnym inaczej przygotować danie. Ilość makaronu mierzymy w centymetrach i metrach.

  1. Najpierw trzeba wybrać się do jakiegoś marketu po makaron, ale znalezienie właściwego może potrwać całe 3 godziny. Dlatego zawsze należy kupować długi i cienki (w sumie około 80 m), który śmiesznie się plącze podczas jedzenia.
  2. Jeśli pojawi się problem ilości spaghetti do zagotowania, ugotować między 30 a 40 m spaghetti
  3. Następnie przydałby się jakiś sos, bo spaghetti bez sosu to zwykły makaron. Gdzie by tu można taki kupić? No pomyśl, Einsteinie! Najlepiej w Tesco, bo w Biedronce mają kiepskie. Sam prezes to powiedział.
  4. Po długich i żmudnych zakupach nadal jesteś głodny. Teraz trudniejsza część – przyrządzanie. Raczej nie zjesz surowego makaronu z sosem w proszku. Dlatego trzeba użyć garnków (jeśli nie masz to kup w Lidlu). Ale bardzo ważne jest gotowanie osobno. Wlewasz do obu garnków wodę, włączasz gaz i czekasz, byle nie za długo, bo popioły są niestrawne.
  5. Potem spraw sobie jakiś ładny talerz i widelec. Bo rękami to trochę nie za bardzo jeść.

Tym sposobem mogłeś skosztować spaghetti dla ubogich. Jeśli ci się nie podoba i wolałbyś prawdziwe, dołącz do kółka religijnego FSM lub idź do restauracji.

Sosy[edytuj • edytuj kod]

Słownik
Zobacz w słowniku:
spaghetti carbonara
  • Bolognese – przedmiot nienawiści każdego szanującego się wegetarianina, tworzy się go z wielu rodzajów wyrobów mięsnych (które mają zaledwie 20% mięsa w sobie, a reszta to aromaty i litera E z takimi śmiesznymi cyferkami), między innymi z zarżniętych świnek i krówek. Dodaje się także warzywa, typu pomidory, marchewka, seler i pietruszka. I trzeba wsypać dużo soli i pieprzu, bo bez tego nie ma smaku.
  • Carbonara – ekoterroryści też go nie lubią, bo używa się boczku. Dodaje się jajka. Zużywa się również dużo sera, co może powodować wyczyszczenie portfela z pieniędzy. Aby dodać smaku, trzeba jeszcze posolić.
  • Sos pleśniowy – po tym nie wstanie się z toalety przez kilka dni. Należy rozpuścić ser na patelni i dodać do makaronu.

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]