Zupa: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (+grafika, zmniejszenie mocno pionowych grafik)
M (Wycofano ostatnie edycje autorstwa 37.73.100.117; przywrócono ostatnią wersję autorstwa Ryk2.)
Znacznik: rewert
 
(Nie pokazano 23 wersji utworzonych przez 13 użytkowników)
Linia 2: Linia 2:
[[Plik:Kremzpory jpg 750x750 q85.jpg|200px|thumb|A może chodziło im o krem ściągający pory?]]
[[Plik:Kremzpory jpg 750x750 q85.jpg|200px|thumb|A może chodziło im o krem ściągający pory?]]
[[Plik:DogPot.jpg|200px|thumb|Chińska odpowiedź na [[rosół]]]]
[[Plik:DogPot.jpg|200px|thumb|Chińska odpowiedź na [[rosół]]]]
{{cytat|Po twojej pysznej '''zupie''' nie ruszam dupy z klopa. Ta '''zupa''' była z mlekiem, na mleko mam alergię!|Parodia piosenki Basshuntera ''DotA''}}
'''Zupa''' – bliżej nieokreślona ciecz (w skrajnych przypadkach ciało stałe) podawana jako danie głównie na stołach Polski, jako środek zapobiegawczy w [[choroba]]ch: popromiennej oraz [[alkoholizm|poalkoholowej]].
'''Zupa''' – bliżej nieokreślona ciecz (w skrajnych przypadkach ciało stałe) podawana jako danie głównie na stołach Polski, jako środek zapobiegawczy w [[choroba]]ch: popromiennej oraz [[alkoholizm|poalkoholowej]].


Linia 9: Linia 8:


=== Rodzaje zupy ===
=== Rodzaje zupy ===
* Zupa [[nic]];
* [[Zupa nic]];
* [[wódka|Zupa dziada]];
* [[wódka|Zupa dziada]];
* [[Zupa pomidorowa]];
* [[Zupa pomidorowa]];
Linia 33: Linia 32:
* Grochówka extra – połączenie grochówki z zupą „przegląd tygodnia”;
* Grochówka extra – połączenie grochówki z zupą „przegląd tygodnia”;
* Gorący Kubek® Knorr.
* Gorący Kubek® Knorr.

== Zobacz też ==
* [[obiad]]
* [[zupka chińska]]
* [[barszcz]]
* [[grochówka]]
* [[zupa pomidorowa]]


{{stub|kuch}}
{{stub|kuch}}

Aktualna wersja na dzień 22:16, 25 gru 2023

Tradycyjna niemiecka zupa z walca
A może chodziło im o krem ściągający pory?
Chińska odpowiedź na rosół

Zupa – bliżej nieokreślona ciecz (w skrajnych przypadkach ciało stałe) podawana jako danie głównie na stołach Polski, jako środek zapobiegawczy w chorobach: popromiennej oraz poalkoholowej.

Charakterystyka zupy[edytuj • edytuj kod]

Środowiskiem naturalnym zupy są garnki, kuchnia, podłoga (co się często zdarza) i sobotnie obiadki u babci. Prócz różnobarwnych cieczy w zupie można znaleźć makaron, ryż, mięso i wygrzebywane na bok warzywa. Zupę najczęściej spożywa się łyżką, bo widelec przecieka.

Rodzaje zupy[edytuj • edytuj kod]

  • Zupa nic;
  • Zupa dziada;
  • Zupa pomidorowa;
  • Zupa z kaczki (aka rosół);
  • Zupa bieda;
  • Zupka chińska;
  • Zupa z Wieliczki;
  • Wodzionka;
  • Zupa „przegląd tygodnia” – wrzucamy do gara to, co jest niepotrzebne w lodówce. Znana też jako zupa wojskowa;
  • Czarna polewka;
  • Mleczna;
  • Żurek;
  • Barszcz;
  • Flaki;
  • Czekoladowa z cukrem pudrem i makaronem;
  • Aż-mi-się-chce-wymiotować – wrzucamy do garnka wszystko co mamy w zasięgu ognia, wybucha bomba biologiczna i po zjedzeniu zupy toniemy w wymiocinach;
  • Grzybowa (preferujemy grzybki halucynki), można też włożyć nogi do miski z wodą;
  • Ogórkowa;
  • Rosioł – rosół, z tym że zamiast kuraka dajemy osła;
  • Zupa Romana – gwiazda telewizyjna Amino;
  • Zupa z biedronki.
  • Grochówka;
  • Grochówka extra – połączenie grochówki z zupą „przegląd tygodnia”;
  • Gorący Kubek® Knorr.

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.