Chrupki: Różnice pomiędzy wersjami
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to 79.184.104.124. Ofiarą rewertu jest Kikoks.) |
|||
(Nie pokazano 28 wersji utworzonych przez 22 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Plik:Chrupkii.jpeg|120px|right|thumb|Chrupki luksusowe]] |
|||
'''Chrupki''' – Pokarm pokrewny z [[Chipsy|chipsami]]<ref>choć te chipsy, które są z kukurydzy, również nazywa się chrupkami</ref>, produkowany z [[kukurydza|kukurydzy]] oraz konserwantów. Mimo wyraźnego posmaku styropianu i faktu, że podczas spożywania większość porcji spada na podłogę w postaci okruszków, niewątpliwą zaletą chrupek jest fakt, że ich termin przydatności do spożycia nie ma znaczenia. Znalezione pod tapczanem pośród kilkuletnich glutów i następnego pokolenia kotów z kurzu, ciągle będą chrupiące i jadalne. |
|||
'''Chrupki''' – to takie coś, o bliżej nieokreślonym kształcie i kolorze, wyglądające, jak niektórzy sądzą - apetycznie (pozory mylą!), popularne w supermarketach, hipermartekach oraz w co mniejszych spożywczakach. Pokarm pokrewny z [[Chipsy|chipsami]], aczkolwiek te chipsy, które są z kukurydzy, również nazywa się chrupkami. |
|||
== Zastosowania == |
|||
Inne znaczenie: potocznie karma dla psów, kotów, chomików lub innych zwierząt domowych – i tak na jedno wychodzi. Często produkowana z kukurydzy oraz konserwantów, bogata w witaminy i cenny błonnik. |
|||
Obok jedzenia, głównym zastosowaniem chrupek, jest możliwość użycia ich do budowania rozmaitych konstrukcji, jako tańszego zamiennika tradycyjnych klocków. W tym celu należy jedynie nieco zwilżyć je przed połączeniem, najlepiej własną śliną. Przy odrobinie cierpliwości a także odpowiednio dużym zapasie chrupek, można uzyskać w ten sposób naprawdę imponujące konstrukcje, o trwałości dorównującej amerykańskiemu budownictwu. |
|||
== Chrupki w kulturze == |
|||
Zgodnie z najnowszymi odkryciami [[Archeologia|archeologów]], [[Majowie|Majowie]] wierzyli, że ludzkość powstała nie z kukurydzy a z kukurydzianych chrupek, sklejonych śliną boga Quetzalcoatla. |
|||
⚫ | |||
== Cechy charakterystyczne<ref>Dla rodzaju luksusowego (patrz: fotka)</ref> == |
|||
⚫ | |||
* chrupkie |
|||
* [[chipsy]] |
|||
* wzmagają produkcję kału |
|||
* smaczne |
|||
* zdrowe (zależy) |
|||
* z kukurydzy (w najlepszym wypadku) |
|||
* w niektórych przypadkach<ref>1/10 w przypadku luksusowym, a w zwykłych co druga osoba posiada takie dolegliwości</ref> występują silne gazy (rakotwórcze). |
|||
=== Cechy charakterystyczne dla typowych chrupek === |
|||
* czerstwo-chrupkie |
|||
* powodują nieprzyzwoitą [[sraczka|sraczkę]] |
|||
* smaczne (śladowe ilości) |
|||
* niezdrowe (zawsze) |
|||
* z [[Plik:Cenzura2.svg|30px]]/bógwieczego. |
|||
* w smaku podobne do styropianu |
|||
* zawierają śladowe ilości orzechów arachidowych (nawet te orzechowe, choć nikt jeszcze tego nie potwierdził, ze względu na brak składu na opakowaniu) |
|||
* produkowane z niezidentyfikowanych chemikaliów |
|||
* Chrupki kolorowe zawierają śladowe ilości spermy. |
|||
* Gdy je gryziesz, 65% spada na ziemię (ew. podłogę) w postaci okruszków. |
|||
* Termin ważności... nie ma znaczenia. Znalezione pod tapczanem pośród kilkuletnich kłębów kurzu i następnego pokolenia wytartych glutów ciągle chrupią i są jadalne. |
|||
== Skład == |
|||
* Styropian FS 0.2 - 5% |
|||
* Powietrze - 10% |
|||
* Klej ze znaczków pocztowych - 1% |
|||
* Śladowe ilości orzechów - 74% |
|||
* Gówno - 2% |
|||
* Benzoesan sodu, sorbinian potasu, mononukleotydy disodowe, monotlenki diwodoru – 10<s>0</s>%. |
|||
== Uwaga! == |
|||
* Jesz je tylko sklejając śliną kilka na raz.Podczas spożywania owego specyfiku zapoznaj się z ulotką dołączoną do opakowania bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą (ewentualnie weterynarzem), gdyż każda chrupka nieprawidłowo połykana zagraża twojemu życiu, a nawet zdrowiu. |
|||
⚫ | |||
⚫ | |||
* [[Kukurydza]] |
|||
{{przypisy}} |
{{przypisy}} |
||
{{ |
{{Jedzenie}} |
||
[[Kategoria: |
[[Kategoria:Słodycze]] |
||
[[Kategoria: |
[[Kategoria:Przekąski]] |
Aktualna wersja na dzień 08:31, 27 kwi 2024
Chrupki – Pokarm pokrewny z chipsami[1], produkowany z kukurydzy oraz konserwantów. Mimo wyraźnego posmaku styropianu i faktu, że podczas spożywania większość porcji spada na podłogę w postaci okruszków, niewątpliwą zaletą chrupek jest fakt, że ich termin przydatności do spożycia nie ma znaczenia. Znalezione pod tapczanem pośród kilkuletnich glutów i następnego pokolenia kotów z kurzu, ciągle będą chrupiące i jadalne.
Zastosowania[edytuj • edytuj kod]
Obok jedzenia, głównym zastosowaniem chrupek, jest możliwość użycia ich do budowania rozmaitych konstrukcji, jako tańszego zamiennika tradycyjnych klocków. W tym celu należy jedynie nieco zwilżyć je przed połączeniem, najlepiej własną śliną. Przy odrobinie cierpliwości a także odpowiednio dużym zapasie chrupek, można uzyskać w ten sposób naprawdę imponujące konstrukcje, o trwałości dorównującej amerykańskiemu budownictwu.
Chrupki w kulturze[edytuj • edytuj kod]
Zgodnie z najnowszymi odkryciami archeologów, Majowie wierzyli, że ludzkość powstała nie z kukurydzy a z kukurydzianych chrupek, sklejonych śliną boga Quetzalcoatla.
Zobacz też[edytuj • edytuj kod]
Przypisy
- ↑ choć te chipsy, które są z kukurydzy, również nazywa się chrupkami