Chrupki: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
 
(Nie pokazano 24 wersji utworzonych przez 20 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
[[Plik:Chrupkii.jpeg|120px|right|thumb|Chrupki luksusowe]]


'''Chrupki''' – Pokarm pokrewny z [[Chipsy|chipsami]]<ref>choć te chipsy, które są z kukurydzy, również nazywa się chrupkami</ref>, produkowany z [[kukurydza|kukurydzy]] oraz konserwantów. Mimo wyraźnego posmaku styropianu i faktu, że podczas spożywania większość porcji spada na podłogę w postaci okruszków, niewątpliwą zaletą chrupek jest fakt, że ich termin przydatności do spożycia nie ma znaczenia. Znalezione pod tapczanem pośród kilkuletnich glutów i następnego pokolenia kotów z kurzu, ciągle będą chrupiące i jadalne.
'''Chrupki''' – to takie coś, o bliżej nieokreślonym kształcie i kolorze, wyglądające, jak niektórzy sądzą - apetycznie (pozory mylą!), popularne w supermarketach, hipermartekach oraz w co mniejszych spożywczakach. Pokarm pokrewny z [[Chipsy|chipsami]], aczkolwiek te chipsy, które są z kukurydzy, również nazywa się chrupkami.


== Zastosowania ==
Inne znaczenie: potocznie karma dla psów, kotów, chomików lub innych zwierząt domowych – i tak na jedno wychodzi. Często produkowana z kukurydzy oraz konserwantów, bogata w witaminy i cenny błonnik.
Obok jedzenia, głównym zastosowaniem chrupek, jest możliwość użycia ich do budowania rozmaitych konstrukcji, jako tańszego zamiennika tradycyjnych klocków. W tym celu należy jedynie nieco zwilżyć je przed połączeniem, najlepiej własną śliną. Przy odrobinie cierpliwości a także odpowiednio dużym zapasie chrupek, można uzyskać w ten sposób naprawdę imponujące konstrukcje, o trwałości dorównującej amerykańskiemu budownictwu.
== Chrupki w kulturze ==
Zgodnie z najnowszymi odkryciami [[Archeologia|archeologów]], [[Majowie|Majowie]] wierzyli, że ludzkość powstała nie z kukurydzy a z kukurydzianych chrupek, sklejonych śliną boga Quetzalcoatla.


== Zobacz też ==
== Cechy charakterystyczne<ref>Dla rodzaju luksusowego (patrz: fotka)</ref> ==
* [[Maczugi]]
* chrupkie
* [[chipsy]]
* wzmagają produkcję kału
* smaczne
* zdrowe (zależy)
* z kukurydzy (w najlepszym wypadku)
* w niektórych przypadkach<ref>1/10 w przypadku luksusowym, a w zwykłych co druga osoba posiada takie dolegliwości</ref> występują silne gazy (rakotwórcze).

=== Cechy charakterystyczne dla typowych chrupek ===

* czerstwo-chrupkie
* powodują nieprzyzwoitą [[sraczka|sraczkę]]
* smaczne (śladowe ilości)
* niezdrowe (zawsze)
* z [[Plik:Cenzura2.svg|30px]]/bógwieczego.
* w smaku podobne do styropianu
* zawierają śladowe ilości orzechów arachidowych (nawet te orzechowe, choć nikt jeszcze tego nie potwierdził, ze względu na brak składu na opakowaniu)
* produkowane z niezidentyfikowanych chemikaliów
* Chrupki kolorowe zawierają śladowe ilości spermy.
* Gdy je gryziesz, 65% spada na ziemię (ew. podłogę) w postaci okruszków.
* Termin ważności... nie ma znaczenia. Znalezione pod tapczanem pośród kilkuletnich kłębów kurzu i następnego pokolenia wytartych glutów ciągle chrupią i są jadalne.

== Skład ==

* Styropian FS 0.2 - 5%
* Powietrze - 10%
* Klej ze znaczków pocztowych - 1%
* Śladowe ilości orzechów - 74%
* Gówno - 2%
* Benzoesan sodu, sorbinian potasu, mononukleotydy disodowe, monotlenki diwodoru – 10<s>0</s>%.

== Popularniejszy skład ==

* Styropian - 15%
* Sproszkowana podeszwa adidasa - 30%
* Wynalazek jakiegoś geniusza zła, Wysuszator jamy ustnej - 40%
* Orzechy - 3%
* Piasek - 10%
* Pszenica, mąka, woda itp. - 2%

== Uwaga! ==

* Jesz je tylko sklejając śliną kilka na raz.Podczas spożywania owego specyfiku zapoznaj się z ulotką dołączoną do opakowania bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą (ewentualnie weterynarzem), gdyż każda chrupka nieprawidłowo połykana zagraża twojemu życiu, a nawet zdrowiu.

== Zobacz też: ==

* [[Chipsy]]
* [[Kukurydza]]


{{przypisy}}
{{przypisy}}
{{stubkuch}}
{{Jedzenie}}


[[Kategoria:Sztuka kulinarna|Chrupki]]
[[Kategoria:Słodycze]]
[[Kategoria:Przemysł spożywczy|Chrupki]]
[[Kategoria:Przekąski]]

Aktualna wersja na dzień 08:31, 27 kwi 2024

Chrupki – Pokarm pokrewny z chipsami[1], produkowany z kukurydzy oraz konserwantów. Mimo wyraźnego posmaku styropianu i faktu, że podczas spożywania większość porcji spada na podłogę w postaci okruszków, niewątpliwą zaletą chrupek jest fakt, że ich termin przydatności do spożycia nie ma znaczenia. Znalezione pod tapczanem pośród kilkuletnich glutów i następnego pokolenia kotów z kurzu, ciągle będą chrupiące i jadalne.

Zastosowania[edytuj • edytuj kod]

Obok jedzenia, głównym zastosowaniem chrupek, jest możliwość użycia ich do budowania rozmaitych konstrukcji, jako tańszego zamiennika tradycyjnych klocków. W tym celu należy jedynie nieco zwilżyć je przed połączeniem, najlepiej własną śliną. Przy odrobinie cierpliwości a także odpowiednio dużym zapasie chrupek, można uzyskać w ten sposób naprawdę imponujące konstrukcje, o trwałości dorównującej amerykańskiemu budownictwu.

Chrupki w kulturze[edytuj • edytuj kod]

Zgodnie z najnowszymi odkryciami archeologów, Majowie wierzyli, że ludzkość powstała nie z kukurydzy a z kukurydzianych chrupek, sklejonych śliną boga Quetzalcoatla.

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]

Przypisy

  1. choć te chipsy, które są z kukurydzy, również nazywa się chrupkami