Zupa: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Wycofano ostatnie edycje autorstwa 37.73.100.117; przywrócono ostatnią wersję autorstwa Ryk2.)
Znacznik: rewert
 
(Nie pokazano 81 wersji utworzonych przez 52 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
[[Plik:Zupa niemcy.JPG|thumb|right|250px|Tradycyjna [[Niemcy|niemiecka]] zupa z [[walc]]a]]
[[Plik:Erbswurst-1.jpg|thumb|300px|Tradycyjna niemiecka zupa z walca]]
[[Plik:Kremzpory jpg 750x750 q85.jpg|200px|thumb|A może chodziło im o krem ściągający pory?]]
'''Zupa''' – bliżej nieokreślona [[ciecz]] (w skrajnych przypadkach [[ciało stałe]]) podawana jako [[danie]] głównie na stołach Polski jako [[środek zapobiegawczy]] w [[choroba]]ch: [[choroba popromienna|popromiennej]] oraz [[alkoholizm|poalkoholowej]].
[[Plik:DogPot.jpg|200px|thumb|Chińska odpowiedź na [[rosół]]]]
'''Zupa''' – bliżej nieokreślona ciecz (w skrajnych przypadkach ciało stałe) podawana jako danie głównie na stołach Polski, jako środek zapobiegawczy w [[choroba]]ch: popromiennej oraz [[alkoholizm|poalkoholowej]].


==Charakterystyka zupy==
== Charakterystyka zupy ==
Środowiskiem naturalnym zupy są garnki, kuchnia, podłoga, (co się często zdarza) i sobotnie obiadki u babci. Prócz różnobarwnych cieczy w zupie można znaleźć makaron, ryż, mięso i wygrzebywane na bok warzywa. Zupę najczęściej spożywa się [[Łyżka|łyżką]], bo [[widelec]] przecieka.
Środowiskiem naturalnym zupy są garnki, kuchnia, podłoga (co się często zdarza) i sobotnie obiadki u babci. Prócz różnobarwnych cieczy w zupie można znaleźć makaron, ryż, mięso i wygrzebywane na bok warzywa. Zupę najczęściej spożywa się [[Łyżka|łyżką]], bo [[widelec]] przecieka.


=== Rodzaje zupy ===
==Przykładowy przepis==
* [[Zupa nic]];
Zalety opisanej zupy: pożywna, niedroga, łatwa dostępność składników, prosta i szybka w przygotowaniu i w konsumpcji.
* [[wódka|Zupa dziada]];
* [[Zupa pomidorowa]];
* Zupa z kaczki (aka [[rosół]]);
* [[Afryka|Zupa bieda]];
* [[Zupka chińska]];
* [[Przesolona zupa|Zupa z Wieliczki]];
* [[Wodzionka]];
* Zupa „przegląd tygodnia” – wrzucamy do gara to, co jest niepotrzebne w lodówce. Znana też jako zupa wojskowa;
* [[Czernina|Czarna polewka]];
* Mleczna;
* Żurek;
* [[Barszcz]];
* [[Flaki]];
* Czekoladowa z cukrem pudrem i makaronem;
* Aż-mi-się-chce-wymiotować – wrzucamy do garnka wszystko co mamy w zasięgu ognia, wybucha bomba biologiczna i po zjedzeniu zupy toniemy w wymiocinach;
* Grzybowa (preferujemy grzybki halucynki), można też włożyć [[noga|nogi]] do miski z wodą;
* Ogórkowa;
* Rosioł – rosół, z tym że zamiast [[Kura|kuraka]] dajemy [[Osioł|osła]];
* Zupa Romana – gwiazda telewizyjna Amino;
* Zupa z [[Biedronka|biedronki]].
* Grochówka;
* Grochówka extra – połączenie grochówki z zupą „przegląd tygodnia”;
* Gorący Kubek® Knorr.


== Zobacz też ==
1. Przygotować pusty (najlepiej choć niekoniecznie) garnek (opcja preferowana), rondel, patelnię, kubek lub jakikolwiek inny pojemnik.
* [[obiad]]
* [[zupka chińska]]
* [[barszcz]]
* [[grochówka]]
* [[zupa pomidorowa]]


{{stub|kuch}}
2. Zdjąć spodnie, tudzież bieliznę jeśli się takową posiada. (można pominąć choć trudniej będzie wykonać w takim wypadku pkt 3.)
{{Jedzenie}}

[[Kategoria:Zupy i sosy]]
3. Nasrać do elementu wymienionego w punkcie 1 według preferowanej przez siebie ilości zupy planowanej do pozyskania i spożycia. (ELEMENT NAJWAŻNIEJSZY - NIE MOŻNA POMINĄĆ, INACZEJ ZUPA STRACI WSZELKIE WARTOŚCI SMAKOWE I ODŻYWCZE)
[[en:Soup]]

4. Produkt uzyskany w procesie opisanym w punkcie 3 wywalić na talerz. (można pominąć)

5. Zjeść zupę uzyskaną w punkcie 4 - smacznego.

(UWAGA, MOŻLIWE JEST POMINIĘCIE PKT 1, 2 ORAZ 4 ALE POWODUJE TO UTRATĘ NIEKTÓRYCH WALORÓW SMAKOWYCH ZUPY ORAZ NIEKTÓRYCH WARTOŚCI ODŻYWCZYCH, POMINIĘCIE PKT 3 POWODUJE UTRATĘ WSZELKICH WALORÓW UŻYTKOWO-KONSUMPCYJNYCH ZUPY)


===Rodzaje zupy===
* Zupa [[nic]]
* [[Zupa dziada]]
* [[Zupa pomidorowa]]
* Zupa z Kaczki (aka rosół)
* [[Afryka|Zupa bieda]]
* [[Zupka chińska]]
* [[Wodzionka]]
* Zupa "przegląd tygodnia" – wrzucamy do gara, to co jest niepotrzebne w lodówce. Znana też jako zupa wojskowa.
* Czarna polewka
* Mleczna
* Żurek
* [[Barszcz]]
* Czekoladowa z cukrem pudrem i makaronem
{{stubkuch}}

[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]

Aktualna wersja na dzień 22:16, 25 gru 2023

Tradycyjna niemiecka zupa z walca
A może chodziło im o krem ściągający pory?
Chińska odpowiedź na rosół

Zupa – bliżej nieokreślona ciecz (w skrajnych przypadkach ciało stałe) podawana jako danie głównie na stołach Polski, jako środek zapobiegawczy w chorobach: popromiennej oraz poalkoholowej.

Charakterystyka zupy[edytuj • edytuj kod]

Środowiskiem naturalnym zupy są garnki, kuchnia, podłoga (co się często zdarza) i sobotnie obiadki u babci. Prócz różnobarwnych cieczy w zupie można znaleźć makaron, ryż, mięso i wygrzebywane na bok warzywa. Zupę najczęściej spożywa się łyżką, bo widelec przecieka.

Rodzaje zupy[edytuj • edytuj kod]

  • Zupa nic;
  • Zupa dziada;
  • Zupa pomidorowa;
  • Zupa z kaczki (aka rosół);
  • Zupa bieda;
  • Zupka chińska;
  • Zupa z Wieliczki;
  • Wodzionka;
  • Zupa „przegląd tygodnia” – wrzucamy do gara to, co jest niepotrzebne w lodówce. Znana też jako zupa wojskowa;
  • Czarna polewka;
  • Mleczna;
  • Żurek;
  • Barszcz;
  • Flaki;
  • Czekoladowa z cukrem pudrem i makaronem;
  • Aż-mi-się-chce-wymiotować – wrzucamy do garnka wszystko co mamy w zasięgu ognia, wybucha bomba biologiczna i po zjedzeniu zupy toniemy w wymiocinach;
  • Grzybowa (preferujemy grzybki halucynki), można też włożyć nogi do miski z wodą;
  • Ogórkowa;
  • Rosioł – rosół, z tym że zamiast kuraka dajemy osła;
  • Zupa Romana – gwiazda telewizyjna Amino;
  • Zupa z biedronki.
  • Grochówka;
  • Grochówka extra – połączenie grochówki z zupą „przegląd tygodnia”;
  • Gorący Kubek® Knorr.

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.