Paprykarz szczeciński: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Znacznik: edytor źródłowy
 
(Nie pokazano 16 wersji utworzonych przez 12 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
[[Plik:Paprykarz szczeciński.jpg|thumb|200px|Szczeciński wejherowski]]

[[Plik:P.jpg|thumb|200px|Prawda życiowa]]
{{cytat|Paprykarz - Rzygasz, prykasz!|Motto produktu}}
'''Paprykarz szczeciński''' – mieszanka zmielonych [[ryba|ryb]] i niezmielonej [[kasza|kaszy]], a także [[ryż]]u, [[cebula|cebuli]], [[koncentrat pomidorowy|koncentratu pomidorowego]] oraz szczeciny [[świnia domowa|wieprzowej]], a wszystko to zapakowane w puszkę z samootwieraczem i czerwoną etykietą.

[[Plik:Paprykarz szczeciński.jpg|thumb|right|200px|Szczeciński wejherowski]]
[[Plik:PaprykarzSzczeciński.jpg|thumb|right|200px|Paprykarz w promocji (taki jest ohydny)]]
{{t}}mieszanka zmielonych [[ryba|ryb]] i niezmielonej [[kasza|kaszy]], a także [[ryż]]u, [[cebula|cebuli]], [[koncentrat pomidorowy|koncentratu pomidorowego]] oraz szczeciny [[świnia domowa|wieprzowej]], a wszystko to zapakowane w puszkę z samootwieraczem i czerwoną etykietą.


Po otwarciu puszki wydobywa się potworny smród. Jest ulubionym prowiantem spożywanym w [[pociąg]]u. Jego opary wypalają [[pasażer|współpasażerom]] oczy i gardła.
Po otwarciu puszki wydobywa się potworny smród. Jest ulubionym prowiantem spożywanym w [[pociąg]]u. Jego opary wypalają [[pasażer|współpasażerom]] oczy i gardła.


== Etymologia ==
== Etymologia ==
Nazwa paprykarza jest podwójnym kłamstwem, gdyż czerwonego koloru nadaje mu [[koncentrat pomidorowy]], a produkowany jest m.in. w [[Brzeźnica (województwo podkarpackie)|Brzeźnicy w podkarpackim]] i w [[Wejherowo|Wejherowie]]. Na swoją obronę ma on tylko to, że pewną jego część wyławia się w [[Zalew Szczeciński|Zalewie Szczecińskim]].
Nazwa paprykarza jest podwójnym kłamstwem, gdyż czerwonego koloru nadaje mu [[koncentrat pomidorowy]], a produkowany jest m.in. w [[Brzeźnica (województwo podkarpackie)|Brzeźnicy w podkarpackim]] i w [[Wejherowo|Wejherowie]]. Na swoją obronę ma on tylko to, że pewną jego część wyławia się w [[Zalew Szczeciński|Zalewie Szczecińskim]].


== Historia ==
== Historia ==
Podstawą składu pierwszych paprykarzy w latach 70. były odpady produkcyjne zakładów przetwórstwa rybnego w wyniku opracowania racjonalizatorskiej receptury przez zespół technologów przetwórstwa żywności w [[Szczecin]]ie. W ten sposób po raz pierwszy światło dzienne ujrzał magiczny składnik wyrobu, obecnie szeroko stosowany w innych branżach pokrewnych – znany z etykiet jako MOM.
Pierwsze paprykarze w latach 70. złożone były z rybich łusek i kręgosłupów. Spożyciem zajmowali się głównie [[student|studenci]], [[alkoholik|menele]] i reprezentanci sztuk, na które nikt nie łożył. Te grupy podwyższonego spożycia nie zmieniły się do czasów obecnych. Na początku XXI wieku do grona konsumentów paprykarza dołączyli tzw. „kredyciarze”, którym ta strawa zastępuje większość posiłków, w szczególności śniadania.

Spożyciem zajmowali się głównie [[student|studenci]], [[alkoholik|menele]] i [[Artysta|reprezentanci sztuk]], na które nikt nie łożył. Te grupy podwyższonego spożycia nie zmieniły się do czasów obecnych. Na początku XXI wieku do grona konsumentów paprykarza dołączyli tzw. „kredyciarze”, którym ta strawa zastępuje większość posiłków, w szczególności śniadania.

== Zobacz też ==
* [[konserwa turystyczna]]
* [[pasztecik szczeciński]]
* [[pasztet]]
* [[Szczecin]]


{{Jedzenie}}
{{Jedzenie}}

[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]]
[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]]
[[Kategoria:Kuchnia polska]]

Aktualna wersja na dzień 00:11, 29 sie 2021

Szczeciński wejherowski
Prawda życiowa

Paprykarz szczeciński – mieszanka zmielonych ryb i niezmielonej kaszy, a także ryżu, cebuli, koncentratu pomidorowego oraz szczeciny wieprzowej, a wszystko to zapakowane w puszkę z samootwieraczem i czerwoną etykietą.

Po otwarciu puszki wydobywa się potworny smród. Jest ulubionym prowiantem spożywanym w pociągu. Jego opary wypalają współpasażerom oczy i gardła.

Etymologia[edytuj • edytuj kod]

Nazwa paprykarza jest podwójnym kłamstwem, gdyż czerwonego koloru nadaje mu koncentrat pomidorowy, a produkowany jest m.in. w Brzeźnicy w podkarpackim i w Wejherowie. Na swoją obronę ma on tylko to, że pewną jego część wyławia się w Zalewie Szczecińskim.

Historia[edytuj • edytuj kod]

Podstawą składu pierwszych paprykarzy w latach 70. były odpady produkcyjne zakładów przetwórstwa rybnego w wyniku opracowania racjonalizatorskiej receptury przez zespół technologów przetwórstwa żywności w Szczecinie. W ten sposób po raz pierwszy światło dzienne ujrzał magiczny składnik wyrobu, obecnie szeroko stosowany w innych branżach pokrewnych – znany z etykiet jako MOM.

Spożyciem zajmowali się głównie studenci, menele i reprezentanci sztuk, na które nikt nie łożył. Te grupy podwyższonego spożycia nie zmieniły się do czasów obecnych. Na początku XXI wieku do grona konsumentów paprykarza dołączyli tzw. „kredyciarze”, którym ta strawa zastępuje większość posiłków, w szczególności śniadania.

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]