Paluszki rybne: Różnice pomiędzy wersjami
Mr obornik (dyskusja • edycje) Znacznik: edytor źródłowy |
|||
(Nie pokazano 9 wersji utworzonych przez 5 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{cytat|Dawno, dawno temu istniała piekielna maszyna pływająca po morzach i oceanach i obcinająca wszystkim rybom paluszki, które później trafiały do sklepów rybnych...|'''[[Madka]] opowiadająca dzieciom bajkę na dobranoc'''}} |
|||
⚫ | '''Paluszki rybne''' – [[ |
||
[[Plik:Fish Sticks (11833724893).jpg|300px|thumb|Paluszki powyrywane z dłoni rybnej]] |
|||
⚫ | '''Paluszki rybne''' – ciekawe{{fakt}} [[Jedzenie|pożywienie]] o szerokiej gamie kształtów, sprzedawane w kolorowych paczuszkach w [[supermarket|hipermarketach]]. Często z dodatkiem groszku lub marchewki. Składają się z [[Glutaminian sodu|glutaminianu sodu]], kwasku cytrynowego (regulator kwasowości), aromatów identycznych z naturalnymi, wypełniacza (cokolwiek to miałoby być) oraz śladowej ilości ryb, ośmiornic i [[Orzechy arachidowe|orzechów arachidowych]]. |
||
Podobno w paluszkach rybnych jest |
Podobno w paluszkach rybnych jest 7% ryby, lecz takie informacje nie były jeszcze potwierdzone. Oficjalnie zawierają jej jedynie 2%. |
||
== Zobacz też == |
|||
* [[ryba po żydowsku]] |
|||
* [[sushi]] |
|||
{{stub|kuch}} |
{{stub|kuch}} |
Aktualna wersja na dzień 23:08, 28 sie 2021
Dawno, dawno temu istniała piekielna maszyna pływająca po morzach i oceanach i obcinająca wszystkim rybom paluszki, które później trafiały do sklepów rybnych...
- Madka opowiadająca dzieciom bajkę na dobranoc
Paluszki rybne – ciekawe[potrzebne źródło] pożywienie o szerokiej gamie kształtów, sprzedawane w kolorowych paczuszkach w hipermarketach. Często z dodatkiem groszku lub marchewki. Składają się z glutaminianu sodu, kwasku cytrynowego (regulator kwasowości), aromatów identycznych z naturalnymi, wypełniacza (cokolwiek to miałoby być) oraz śladowej ilości ryb, ośmiornic i orzechów arachidowych.
Podobno w paluszkach rybnych jest 7% ryby, lecz takie informacje nie były jeszcze potwierdzone. Oficjalnie zawierają jej jedynie 2%.
Zobacz też[edytuj • edytuj kod]
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.