Salceson: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(ilustracja)
 
Linia 16: Linia 16:
* Każde [[dziecko]] marzy, by dostać 0,5 kg salcesonu pod choinkę,
* Każde [[dziecko]] marzy, by dostać 0,5 kg salcesonu pod choinkę,
* Przed zjedzeniem skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
* Przed zjedzeniem skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.

== Zobacz też ==
* [[kaszanka]]
* [[kiełbasa]]
* [[wędlina]]


{{Stub|kuch}}
{{Stub|kuch}}

Aktualna wersja na dzień 23:04, 28 sie 2021

Salceson – wyrób czekoladopodobny, tłoczony zazwyczaj ze świńskich oczu, krwi, cukru pudru i kminku. Salceson dzięki swojemu nieprzeciętnemu smakowi i zapachowi cieszy się szczególnie dużą popularnością wśród rolników.

Rodzaje salcesonów[edytuj • edytuj kod]

Salceson gotowy do zjedzenia
Salceson czarny afroamerykański
  • Włoski (czosnek, słonina, kminek, móżdżki cielęce, żelatyna),
  • Koci (tłuszcz z kota, krew, zmielone zęby, rosół, żelatyna),
  • Pomidorowy (podroby, skórki wieprzowe, krew, zupa pomidorowa, żelatyna),
  • Ozorkowy (ozorki wieprzowe, skóra świni, cukier puder, wywar z kurzych nóg, żelki kokosowe).
  • Albański (Ludzka wątroba, spinacz aluminium, odchody wielbłąda, włosy łonowe stonogi, wyciąg z jelita sowy, zmielone kręgi i woda).

Salceson można zrobić praktycznie z wszystkiego, nawet z resztek po obiedzie.

Ciekawostki[edytuj • edytuj kod]

  • Według legendy, im dłuższego włosa wyłowisz z salcesonu, tym dłużej będziesz żył,
  • Każde dziecko marzy, by dostać 0,5 kg salcesonu pod choinkę,
  • Przed zjedzeniem skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.