Chipsy: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to D@mi. Autor wycofanej wersji to Adzia1212.)
M (Wycofano ostatnie edycje użytkownika Barteczeeeek, powód: za dużo linków)
Znacznik: rewert
 
(Nie pokazano 146 pośrednich wersji utworzonych przez 100 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
{{Youtube|KC6T3_O2iWc|width=300|Jedzenie chipsów też może być dramatyczne}}
Pierwotna nazwa: '''Trzy Psy''', zniekształcona podczas zabawy w [[głuchy telefon]].
[[Plik:Czipsy.jpg|thumb|Po zjedzeniu nadmiaru czipsów z ust wyrasta kaczy dzióbek]]
{{słownik|[[Słownik:Chipsy|Chipsy]]}}
'''Chipsy''' (wym. ''cipsy'') – rodzaj niezdrowego jedzenia, składającego się głównie z powietrza, wzmacniaczy smaku z dodatkiem ziemniaków, oleju facepalmowego, guanylanu disodowego i dodatków prosto od różnych firm (najczęściej są to opiłki skorodowanego metalu, grudki ziemi i, oczywiście, [[orzechy arachidowe]]). Wśród [[Matka|mam]] znane są także jako „trucizna”, „sama chemia” i inne takie. Gdy otwierasz paczkę chipsów, musi być wypełniona maksymalnie w połowie.


== Historia ==
Z biegiem czasu zaczęto wykonywać podobizny Chipsów (Trzech Psów), jako [[film]]owe [[gadżet]]y, najczęściej z cieńkich plastrów [[ziemniak]]a i nosić je zawieszone na szyi. Prawdziwą jednak furorę Czipsy zrobiły wtedy, gdy jednemu [[kucharz]]owi zerwała się nitka, a podobizny Chipsów wpadły do gara ze smażącymi się [[frytki|frytkami]].
Czipsy powstały właściwie dzięki wrednemu kucharzowi i wybrednemu klientowi. Otóż ów [[klient]] trzy razy odsyłał swoje pieczone pyry do kucharza, wyzywając go od ćwoków nie umiejących pokroić ziemnioków wystarczająco cienko. Wkurwiony szef kuchni postanowił dopiec upierdliwemu klientowi, pokroił bulwy na wręcz przezroczyste plasterki i upiekł je na krucho. Możecie się domyślać jak zdziwił się, gdy klient ogłosił jego danie „nektarem w amerykańskich ustach” i rozpoczął ich masową produkcję najprawdopodobniej przypisując wynalezienie czipsów sobie samemu.


Od kiedy tylko czipsy wkroczyły na rynek, nie spotkały się z przychylnością kół gospodyń domowych. Ksenofobicznie nastawieni Polacy nie chcieli przyjąć do wiadomości, że ten [[stany Zjednoczone Ameryki|hamerykański]] produkt wypiera z półek prawdziwie polskie żarło. Wymyślono więc wiele mitów na temat czipsów – pisano prace magisterskie o ich sposobie wytwarzania: z włosów, paznokci, gleby, insektów i [[monotlenek diwodoru|monotlenku diwodoru]]. Środowiska jedynej słusznej i niepodważalnej prawdy twierdziły, że czipsy (jak i nieco wcześniej [[Turbo (guma)|guma Turbo]]) są rakotwórcze i niebezpieczne.
{{stubkuch}}


== W sporcie ==
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]
Czipsy – obok [[piwo|piwa]], krakersów, telewizora, fotela lub kanapy – są najczęściej używanym przedmiotem w polskiej piłce nożnej oglądanej.

== Galeria ==
<gallery>
Plik:Crunchups piwne.jpg|Czipsy sprzedawane tylko dorosłym
Plik:Czipsy Lejs.jpg|Typowa paczka z powie… z chipsami
Plik:Kartoffelchips-1.jpg|Apelujemy uprzejmie o nielizanie monitorów i nieślinienie klawiatury
Plik:Spróbój również.jpg|Spróbuj również już teraz!
</gallery>

== Zobacz też ==
* [[chrupki]]
* [[Maczugi]]
* [[frytki]]
* [[chemia]]
* [[ziemniak]]

{{jedzenie}}
[[Kategoria:Przekąski]]

Aktualna wersja na dzień 11:17, 2 lip 2023

Jedzenie chipsów też może być dramatyczne
Po zjedzeniu nadmiaru czipsów z ust wyrasta kaczy dzióbek
Słownik
Zobacz w słowniku:
Chipsy

Chipsy (wym. cipsy) – rodzaj niezdrowego jedzenia, składającego się głównie z powietrza, wzmacniaczy smaku z dodatkiem ziemniaków, oleju facepalmowego, guanylanu disodowego i dodatków prosto od różnych firm (najczęściej są to opiłki skorodowanego metalu, grudki ziemi i, oczywiście, orzechy arachidowe). Wśród mam znane są także jako „trucizna”, „sama chemia” i inne takie. Gdy otwierasz paczkę chipsów, musi być wypełniona maksymalnie w połowie.

Historia[edytuj • edytuj kod]

Czipsy powstały właściwie dzięki wrednemu kucharzowi i wybrednemu klientowi. Otóż ów klient trzy razy odsyłał swoje pieczone pyry do kucharza, wyzywając go od ćwoków nie umiejących pokroić ziemnioków wystarczająco cienko. Wkurwiony szef kuchni postanowił dopiec upierdliwemu klientowi, pokroił bulwy na wręcz przezroczyste plasterki i upiekł je na krucho. Możecie się domyślać jak zdziwił się, gdy klient ogłosił jego danie „nektarem w amerykańskich ustach” i rozpoczął ich masową produkcję najprawdopodobniej przypisując wynalezienie czipsów sobie samemu.

Od kiedy tylko czipsy wkroczyły na rynek, nie spotkały się z przychylnością kół gospodyń domowych. Ksenofobicznie nastawieni Polacy nie chcieli przyjąć do wiadomości, że ten hamerykański produkt wypiera z półek prawdziwie polskie żarło. Wymyślono więc wiele mitów na temat czipsów – pisano prace magisterskie o ich sposobie wytwarzania: z włosów, paznokci, gleby, insektów i monotlenku diwodoru. Środowiska jedynej słusznej i niepodważalnej prawdy twierdziły, że czipsy (jak i nieco wcześniej guma Turbo) są rakotwórcze i niebezpieczne.

W sporcie[edytuj • edytuj kod]

Czipsy – obok piwa, krakersów, telewizora, fotela lub kanapy – są najczęściej używanym przedmiotem w polskiej piłce nożnej oglądanej.

Galeria[edytuj • edytuj kod]

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]