Pierogi: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(opisz swoje zmiany) Znacznik: edytor wizualny |
|||
(Nie pokazano 101 wersji utworzonych przez 70 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Plik:Petarda.JPG|thumb|200px|Pierogi przed trafieniem na stoły przechodzą rygorystyczne testy wytrzymałościowe]] |
|||
[[Grafika:250px-Ruskie.jpg|left|thumb|200px]] |
|||
{{cytat|Maryna, gotuj '''pierogi'''<br />O mój Wojtku drogi<br />Kiedy ni mam syra<br />A Wojtek do miasta po syrek do ciasta<br />Maryna, gotuj '''pierogi'''|Zespół Wańka Wstańka & The Ludojades w pieśńi o Marynie co '''pierogów''' gotować nie umiała przez co kijem po plecach postała}} |
|||
{{cytat|Jaa Koochaam '''pierogi'''|Zespół Tył Ulica Chłopcy o '''pierogach'''}} |
|||
{{cytat|Ślimak wystaw rogi, dam ci sera na '''pierogi'''|Zespół Abrakadabra o '''pierogach''' i ślimaku}} |
|||
'''Pierogi''' – stara a niezwykle dobra potrawa występująca głównie w Polsce, ale również na terenach byłego [[Związek Socjalistycznych Republik Radzieckich|Związku Radzieckiego]], we Włoszech i w dalekiej [[Azja|Azji]], gdzie dodawane są orientalne przyprawy ze zwierząt. |
|||
Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią, obok fasolki po bretońsku, barszczu ukraińskiego, karpia po żydowsku, ryby po grecku i sznycla wiedeńskiego, trzon [[kuchnia polska|polskiej kuchni]]. |
|||
Pierogi jako danie typowo jarskie wystepuja w pseudoultrakatolickich rodzinach w piatki , czyli dni postne. Biedni czlonkowie rodziny sa zmuszani do zarcia tego co tydzien jesli tylko matka/ojciec (lub oboje) sa fanatyami religijnymi. W srodku pieroga znajduja sie ziemniaki lub kartofle , ser, jagody, mieso, grzyby i co tam jeszcze sie chce. |
|||
== Sposób przygotowania == |
|||
# Udaj się do [[Biedronka|Stonki]]. |
|||
# Zakup pierogi mrożone. |
|||
# Kup pierogi [[Rosjanie|ruskie]], bo inaczej [[Radziecka inwersja|one kupią Ciebie]]. |
|||
# Wróć do domu. |
|||
# Przeczytaj na opakowaniu sekcję ''Sposób przygotowania''. |
|||
# Postępuj według zaleceń na opakowaniu. |
|||
# Przełóż pierogi, które się nie rozpadły na talerz. |
|||
# Przygotuj się do konsumpcji. |
|||
# Zacznij konsumpcję. |
|||
# Miłego picia wody, która się z nich wylewa! |
|||
== Zobacz też == |
|||
{{nonnews|[[NonNews:Rosja: Policjant skazany za pierupcję|Rosja: Policjant skazany za pierupcję]]}} |
|||
* [[pieróg kornwalijski]] |
|||
{{stub|kuch}} |
|||
{{Jedzenie}} |
|||
[[Kategoria:Kuchnia polska]] |
Aktualna wersja na dzień 09:59, 12 paź 2022
Maryna, gotuj pierogi
O mój Wojtku drogi
Kiedy ni mam syra
A Wojtek do miasta po syrek do ciasta
Maryna, gotuj pierogi
- Zespół Wańka Wstańka & The Ludojades w pieśńi o Marynie co pierogów gotować nie umiała przez co kijem po plecach postała
Jaa Koochaam pierogi
- Zespół Tył Ulica Chłopcy o pierogach
Ślimak wystaw rogi, dam ci sera na pierogi
- Zespół Abrakadabra o pierogach i ślimaku
Pierogi – stara a niezwykle dobra potrawa występująca głównie w Polsce, ale również na terenach byłego Związku Radzieckiego, we Włoszech i w dalekiej Azji, gdzie dodawane są orientalne przyprawy ze zwierząt.
Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią, obok fasolki po bretońsku, barszczu ukraińskiego, karpia po żydowsku, ryby po grecku i sznycla wiedeńskiego, trzon polskiej kuchni.
Sposób przygotowania[edytuj • edytuj kod]
- Udaj się do Stonki.
- Zakup pierogi mrożone.
- Kup pierogi ruskie, bo inaczej one kupią Ciebie.
- Wróć do domu.
- Przeczytaj na opakowaniu sekcję Sposób przygotowania.
- Postępuj według zaleceń na opakowaniu.
- Przełóż pierogi, które się nie rozpadły na talerz.
- Przygotuj się do konsumpcji.
- Zacznij konsumpcję.
- Miłego picia wody, która się z nich wylewa!
Zobacz też[edytuj • edytuj kod]
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.