Zupa pomidorowa: Różnice pomiędzy wersjami
(Nie pokazano 4 wersji utworzonych przez 4 użytkowników) | |||
Linia 10: | Linia 10: | ||
'''Zupa pomidorowa''' (pomidorówka) – rodzaj [[Zupa|zupy]], który jest podstawą kuchni na całym świecie. Dzieli się na pomidorową z ryżem i z makaronem. Podział ten istniał od zawsze i był przyczyną wielu nieszczęść. Jak głosi legenda – myszy zjadły [[Popiel]]a, bo nie chciały jeść pomidorowej z makaronem, a ryżu nie było. |
'''Zupa pomidorowa''' (pomidorówka) – rodzaj [[Zupa|zupy]], który jest podstawą kuchni na całym świecie. Dzieli się na pomidorową z ryżem i z makaronem. Podział ten istniał od zawsze i był przyczyną wielu nieszczęść. Jak głosi legenda – myszy zjadły [[Popiel]]a, bo nie chciały jeść pomidorowej z makaronem, a ryżu nie było. |
||
Zupa pomidorowa to potrawa popularna na całym świecie, znana od starożytności na nowo odkryta w drodze przypadku przez |
Zupa pomidorowa to potrawa popularna na całym świecie, znana od starożytności na nowo odkryta w drodze przypadku przez Iwana Pomidorowa (żyjącego w XII wieku, rosyjskiego handlarza podrabianą wódką), który przez swoją zawodową oszczędność dodał do rosołu przeterminowane pomidory, aby się nie zmarnowały. Pierwsze zapisy pochodzą z apokryfów w których spisano cuda dokonywane przez Apostołów. Należą do nich: |
||
* rozmnożenie pomidorowej; |
* rozmnożenie pomidorowej; |
||
* zamiana rosołu w pomidorową; |
* zamiana rosołu w pomidorową; |
Aktualna wersja na dzień 08:54, 10 wrz 2022
Nie masz w życiu większe doznanie
jak talerz pomidorowej smakuje
tegoż co się po tym stanie
nic w świecie nie dorównuje.
- Fraszka Jana Kochanowskiego o pomidorowej
Bez zupy [pomidorowej] egzystencja jest do dy.
- Johann Wolfgang von Goethe o zupie bogów
Z rosołu można zrobić każdą zupę, a pomidorowa jest tylko jedna!
- Doda o pomidorówce
Jutro znowu będzie pomidorowa
Zrobiona z rosołu z wczoraj
Wielki gar stoi w kuchni no zobacz,
trzeba zjeść, co się będzie marnować
- Letni Chamski Podryw o pomidorowej
Zupa pomidorowa (pomidorówka) – rodzaj zupy, który jest podstawą kuchni na całym świecie. Dzieli się na pomidorową z ryżem i z makaronem. Podział ten istniał od zawsze i był przyczyną wielu nieszczęść. Jak głosi legenda – myszy zjadły Popiela, bo nie chciały jeść pomidorowej z makaronem, a ryżu nie było.
Zupa pomidorowa to potrawa popularna na całym świecie, znana od starożytności na nowo odkryta w drodze przypadku przez Iwana Pomidorowa (żyjącego w XII wieku, rosyjskiego handlarza podrabianą wódką), który przez swoją zawodową oszczędność dodał do rosołu przeterminowane pomidory, aby się nie zmarnowały. Pierwsze zapisy pochodzą z apokryfów w których spisano cuda dokonywane przez Apostołów. Należą do nich:
- rozmnożenie pomidorowej;
- zamiana rosołu w pomidorową;
- zamiana pomidorowej w rosół.
Do Polski zupę pomidorową przywiozła królowa Bona Sforza, a przepis rozpowszechnił Zygmunt III Waza i by potrawa królowała na polskich stołach. Stała się przedmiotem uwielbienia.
Skład zupy pomidorowej[edytuj • edytuj kod]
Zupa pomidorowa, jako bardzo rozpowszechniona, posiadła przepis, który jest dopracowany do granic możliwości. By ją przyrządzić potrzebujemy:
- wody z kranu;
- Najtańszego koncentratu w dużym słoiku;
- soli i pieprzu do smaku;
- Dodatków: makaronu lub ryżu z Tesco, śmietany – gdy nie ma, może być browar pity z rana.
Ciekawostki[edytuj • edytuj kod]
- Największy gar do gotowania zupy pomidorowej odkryto podczas budowy obwodnicy miasta Pudliszki. Naczynie pochodzi z epoki brązu i może pomieścić 300 jaskółek afrykańskich;
- Pomidorowa w wersji studenckiej ma mniej kalorii, niż tik taki;
- Jeśli chcesz zrobić z pomidorowej rosół – przelej ją przez sitko.