Wodzionka: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(nowa strona)
 
 
(Nie pokazano 63 wersji utworzonych przez 50 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
{{Cytat|To najlepsza z wszystkich ślunskich zup!|Mądrość ludowa}}
wyjątkowa potrawa śląska. szczególnie faworyzowana przez mieszkańców pochodzenia niemieckiego.
{{Youtube|97UQeTOfuHw|width=300|Gotowanie wodzionki – film instruktażowy}}
jest też motywem przewodnim wielu piosenek o tematyce kulinarno - śląskiej.
'''Wodzionka''' – zupa, której składnikami są czerstwy chleb, najlepiej podpieczony (grzanki), ząbek czosnku, łyżka smalcu ze skwarkami i wrzątek. Koniecznie maggi i pieprz do smaku. Potrawa ta jest specyficzna dla [[Śląsk|regionu śląskiego]]; u naszych południowych sąsiadów nazwana czosnkowa podawana w chlebie z surowym jajkiem.
skład:

- woda
Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na [[Śląsk]]u można osiągnąć idealny smak wodzionki. Jest to spowodowane faktem, iż woda przenika przez praślunski wungiel, co zapewnia zupce unikatowy smak i kolor. Do dziś idealna potrawa na zimowe dni. Gorole jej nie znają, ale aby nie być gorszymi zajadają się [[Zalewajka|zalewajką]]. Śląskie potrawy to także żur i sztandarowa rolada z kluskami i modra (niebieska) kapusta.
- czosnek

- woda
== Zobacz też ==
- własna inwencja twórcza
* [[eintopf]]
* [[zalewajka]]

{{stub|kuch}}
{{Jedzenie}}

[[Kategoria:Zupy i sosy]]
[[Kategoria:Śląsk]]
[[Kategoria:Kuchnia regionalna]]

Aktualna wersja na dzień 23:45, 28 sie 2021

To najlepsza z wszystkich ślunskich zup!

Mądrość ludowa
Gotowanie wodzionki – film instruktażowy

Wodzionka – zupa, której składnikami są czerstwy chleb, najlepiej podpieczony (grzanki), ząbek czosnku, łyżka smalcu ze skwarkami i wrzątek. Koniecznie maggi i pieprz do smaku. Potrawa ta jest specyficzna dla regionu śląskiego; u naszych południowych sąsiadów nazwana czosnkowa podawana w chlebie z surowym jajkiem.

Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na Śląsku można osiągnąć idealny smak wodzionki. Jest to spowodowane faktem, iż woda przenika przez praślunski wungiel, co zapewnia zupce unikatowy smak i kolor. Do dziś idealna potrawa na zimowe dni. Gorole jej nie znają, ale aby nie być gorszymi zajadają się zalewajką. Śląskie potrawy to także żur i sztandarowa rolada z kluskami i modra (niebieska) kapusta.

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.