Kwas chlebowy: Różnice pomiędzy wersjami
(nowa strona) |
M (Wycofano ostatnie edycje autorstwa Dreńkalo Taras; przywrócono ostatnią wersję autorstwa Runab Berkenetz.) Znacznik: rewert |
||
(Nie pokazano 8 wersji utworzonych przez 8 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Plik:Kwass kyjiw.jpg|thumb|Tymczasem w Kijowie]] |
|||
'''Kwas chlebowy''' - napój bogów i bolszewików, sekret [[Armia Czerwona|Armii Czerwonej]]. Smakuje jak <del>trucizna</del> <del>cola</del> <del>denaturat</del> kwas chlebowy. Ma '''bardzo''' charakterystyczny aromat, do którego idealnie pasuje powiedzenie ''"Co cię nie zabije, to cię wzmocni"''. |
|||
'''Kwas chlebowy''' (pot. '''kwas''' lub '''kvass'''<ref>Nie kojarzyć ze wzorem chemicznym [[Potas|K]][[Wanad|V]][[Arsen|As]][[Siarka|S]]</ref>, [[Język rosyjski|ros.]] ''квас'') – słodkawy, bezalkoholowy napój, zawierający małą ilość [[alkohol]]u. Tworzony jest za pomocą fermentacji suchego [[chleb]]a. Ulubiony wśród [[młodzież]]y mieszkającej w [[Rosja|Rosji]] i na [[Ukraina|Ukrainie]]. Według większości forów internetowych, rodzice pozwalają [[Dziecko|dzieciom]] się upić, bo [[Myśl|myślą]], że im to nie zaszkodzi. Z wyglądu przypomina [[Cola|colę]]. |
|||
Wygląda jak cola, śmierdzi jak piwo, ale to nie jest wódka. [[Plik:kamikadze.jpg|right|400px|thumb|Ten człowiek nie wie co robi.]] |
|||
Napój narodowy na dalekim zachodzie ([[Rosja]], [[Ukraina]]) |
|||
== Historia powstania == |
|||
==Armia Czerwona== |
|||
Kwas chlebowy jest znany w Polsce od jej powstania. Powstał w Rosji we wczesnym średniowieczu jako „[[wódka]] dla [[abstynent]]ów”<ref>Tak zlikwidowano społeczność niepijącą alkoholu</ref>. Za czasów cara [[Piotr I Wielki|Piotra Wielkiego]] był „najpopularniejszym bezalkoholowym drinkiem”, którego piły wszystkie klasy społeczne. |
|||
Kwas chlebowy jest sekretem potęgi Armii Czerwonej. Każdy rekrut musiał przejść przez specjalne szkolenie, w którym przygotowywano go do picia tego nektaru. Potem znosił już wszystko. Mróz, śnieg, niemiecką kuchnię, Francuzów latających w powietrzu. |
|||
== Libacja alkoholowa == |
|||
Aby do tej [[Libacja alkoholowa|libacji]] z udziałem kwasu chlebowego doszło, należy kupić (w gorszym przypadku zrobić) ponad 6 litrów trunku na osobę. Po wypiciu takiej ilości można spokojnie odmówić prowadzenia pojazdu z powodu <del>upicia</del> pełnego pęcherza. |
|||
== |
== Odróżnianie == |
||
Domowy kwas zwykle wytrzymuje 3 lub 4 dni. Istnieją też browary, które tworzą sztuczny mix konserwantów i sprzedają to jako ''kwas chlebowy''. Można odróżnić oryginalny produkt od sztucznego, czytając datę ważności. Sztuczny kwas utrzymuje świeżość przez co najmniej tydzień. |
|||
== Zobacz też == |
|||
*To on zainspirował Lenina. |
|||
* [[chleb]] |
|||
*Jeśli jakimś cudem go polubisz, będziesz w stanie zjeść w s z y s t k o. |
|||
* [[kawa]] |
|||
*Skutecznie odstrasza tygrysy syberyjskie. |
|||
*Jedyna rzecz, której żaden Niemiec nie weźmie do ust. |
|||
{{Przypisy}} |
|||
{{stub|kuch}} |
|||
{{Napoje}} |
|||
[[Kategoria:Napoje]] |
Aktualna wersja na dzień 17:06, 22 sty 2023
Kwas chlebowy (pot. kwas lub kvass[1], ros. квас) – słodkawy, bezalkoholowy napój, zawierający małą ilość alkoholu. Tworzony jest za pomocą fermentacji suchego chleba. Ulubiony wśród młodzieży mieszkającej w Rosji i na Ukrainie. Według większości forów internetowych, rodzice pozwalają dzieciom się upić, bo myślą, że im to nie zaszkodzi. Z wyglądu przypomina colę.
Historia powstania[edytuj • edytuj kod]
Kwas chlebowy jest znany w Polsce od jej powstania. Powstał w Rosji we wczesnym średniowieczu jako „wódka dla abstynentów”[2]. Za czasów cara Piotra Wielkiego był „najpopularniejszym bezalkoholowym drinkiem”, którego piły wszystkie klasy społeczne.
Libacja alkoholowa[edytuj • edytuj kod]
Aby do tej libacji z udziałem kwasu chlebowego doszło, należy kupić (w gorszym przypadku zrobić) ponad 6 litrów trunku na osobę. Po wypiciu takiej ilości można spokojnie odmówić prowadzenia pojazdu z powodu upicia pełnego pęcherza.
Odróżnianie[edytuj • edytuj kod]
Domowy kwas zwykle wytrzymuje 3 lub 4 dni. Istnieją też browary, które tworzą sztuczny mix konserwantów i sprzedają to jako kwas chlebowy. Można odróżnić oryginalny produkt od sztucznego, czytając datę ważności. Sztuczny kwas utrzymuje świeżość przez co najmniej tydzień.
Zobacz też[edytuj • edytuj kod]
Przypisy
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.