Chrupki: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
 
(Nie pokazano 60 wersji utworzonych przez 44 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
[[Plik:Chrupkii.jpeg|120px|right|thumb|Chrupki luksusowe]]


'''Chrupki''' – Pokarm pokrewny z [[Chipsy|chipsami]]<ref>choć te chipsy, które są z kukurydzy, również nazywa się chrupkami</ref>, produkowany z [[kukurydza|kukurydzy]] oraz konserwantów. Mimo wyraźnego posmaku styropianu i faktu, że podczas spożywania większość porcji spada na podłogę w postaci okruszków, niewątpliwą zaletą chrupek jest fakt, że ich termin przydatności do spożycia nie ma znaczenia. Znalezione pod tapczanem pośród kilkuletnich glutów i następnego pokolenia kotów z kurzu, ciągle będą chrupiące i jadalne.
'''Chrupki''' – to takie coś, o bliżej nieokreślonym kształcie i kolorze, wyglądające, jak niektórzy sądzą - apetycznie (pozory mylą!), popularne w supermarketach, hipermartekach oraz w co mniejszych spożywczakach. Pokarm pokrewny z [[Chipsy|chipsami]], aczkolwiek te chipsy, które są z kukurydzy, również nazywa się chrupkami.
Inne znaczenie: potocznie karma dla psów, kotów, chomików lub innych zwierząt domowych - i tak na jedno wychodzi- często produkowana z wiórów drewnianych oraz konserwantów, bogata w witaminy i cenny błonnik. Jednak w większości przypadków (jeśli wierzyć opakowaniom), w formie spożywanej przez ludzi zawiera ok. 90% mąki kukurydzianej.


== Zastosowania ==
== Cechy charakterystyczne<ref>Dla rodzaju luksusowego (patrz: fotka)</ref> ==
Obok jedzenia, głównym zastosowaniem chrupek, jest możliwość użycia ich do budowania rozmaitych konstrukcji, jako tańszego zamiennika tradycyjnych klocków. W tym celu należy jedynie nieco zwilżyć je przed połączeniem, najlepiej własną śliną. Przy odrobinie cierpliwości a także odpowiednio dużym zapasie chrupek, można uzyskać w ten sposób naprawdę imponujące konstrukcje, o trwałości dorównującej amerykańskiemu budownictwu.
* chrupkie
== Chrupki w kulturze ==
* wzmagają produkcję kału
Zgodnie z najnowszymi odkryciami [[Archeologia|archeologów]], [[Majowie|Majowie]] wierzyli, że ludzkość powstała nie z kukurydzy a z kukurydzianych chrupek, sklejonych śliną boga Quetzalcoatla.
* smaczne
* zdrowe (zależy)
* z kukurydzy (w najlepszym wypadku)
* mogą po nich występować gazy<ref>luksusowe</ref>.


== Zobacz też ==
=== Cechy charakterystyczne dla typowych chrupek ===
* [[Maczugi]]

* [[chipsy]]
* czerstwo-chrupkie
* powodują nieprzyzwoitą [[sraczka|sraczkę]]
* smaczne (śladowe ilości)
* niezdrowe (zawsze)
* z [[Plik:Cenzura2.svg|30px]]/bógwieczego.
* W smaku podobne do drewna
* Zawierają śladowe ilości orzechów arachidowych (nikt jeszcze tego nie potwierdził, ze względu na brak składu na opakowaniu)
* produkowane z niezidentyfikowanych chemikaliów
* wyginają się o 180 stopni nie łamiąc się<ref>tylko jeśli są odpowiednio przechowywane (powyżej 2 miesięcy)</ref>.

== Uwaga! ==

Podczas spożywania owego specyfiku zapoznaj się z ulotką dołączoną do opakowania bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą ( ewentualnie weterynarzem ), gdyż każda chrupka nieprawidłowo połykana zagraża twojemu życiu lub zdrowiu !

Jak podają wiarygodne źródła, znaczna część kukurydzy jest modyfikowana genetycznie (a przypomnijmy, że między człowiekiem a bananem jest genetycznie jakiś 1% różnicy) także nie zdziwmy się, gdyby takowe chrupki zawierały śladowe ilości bruku. Z tegoż powodu nie zalecane jest ich spożycie u wegetarian (gdzieś to mięso idzie, skoro w kotletach go nie ma...), kobiet w ciąży, chyba że od zawsze marzyły a rodzeniu w bólach małej chrupki oraz dla osób starszych, które najzwyczajniej mogłyby je pomylić z czopkiem.
Warto dodać, że modyfikowana kukurydza produkuje pestycydy, które są zabójcze dla ludzi i zwierząt.
PAMIĘTAJ!
Najpierw daj zjeść psu, co go nie zabije, to cię wzmocni.
Ciekawym aspektem jest, że chrupki te mogą powodować również bezpłodność. Ciekawe jak to ma się do kobiet w ciąży?
== Zobacz też: ==

* [[Chipsy]]
* [[kukurydza]]


{{przypisy}}
{{przypisy}}
{{stubkuch}}
{{Jedzenie}}


[[Kategoria:Sztuka kulinarna|Chrupki]]
[[Kategoria:Słodycze]]
[[Kategoria:Przemysł spożywczy|Chrupki]]
[[Kategoria:Przekąski]]

Aktualna wersja na dzień 09:31, 27 kwi 2024

Chrupki – Pokarm pokrewny z chipsami[1], produkowany z kukurydzy oraz konserwantów. Mimo wyraźnego posmaku styropianu i faktu, że podczas spożywania większość porcji spada na podłogę w postaci okruszków, niewątpliwą zaletą chrupek jest fakt, że ich termin przydatności do spożycia nie ma znaczenia. Znalezione pod tapczanem pośród kilkuletnich glutów i następnego pokolenia kotów z kurzu, ciągle będą chrupiące i jadalne.

Zastosowania[edytuj • edytuj kod]

Obok jedzenia, głównym zastosowaniem chrupek, jest możliwość użycia ich do budowania rozmaitych konstrukcji, jako tańszego zamiennika tradycyjnych klocków. W tym celu należy jedynie nieco zwilżyć je przed połączeniem, najlepiej własną śliną. Przy odrobinie cierpliwości a także odpowiednio dużym zapasie chrupek, można uzyskać w ten sposób naprawdę imponujące konstrukcje, o trwałości dorównującej amerykańskiemu budownictwu.

Chrupki w kulturze[edytuj • edytuj kod]

Zgodnie z najnowszymi odkryciami archeologów, Majowie wierzyli, że ludzkość powstała nie z kukurydzy a z kukurydzianych chrupek, sklejonych śliną boga Quetzalcoatla.

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]

Przypisy

  1. choć te chipsy, które są z kukurydzy, również nazywa się chrupkami