Chrupki: Różnice pomiędzy wersjami
(CAŁA PRAWDA) |
|||
(Nie pokazano 55 wersji utworzonych przez 41 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
chrupki-efekt uboczny w produkcji popcornu. |
|||
chrupki są znanym i lubianym przez dzieci neo pożywieniem. |
|||
nasączone są one takimi subtancjami jak: |
|||
-c4 |
|||
-arszenik |
|||
-akryloamid |
|||
-smalec |
|||
rozpoznawane są dwa rodzaje chrupek:ziemniaczane i kukurydziane. |
|||
chrupki ziemniaczane są poddawane takim procesom jak np.skórowanie,plasterkowanie,smalcowanie. |
|||
'''Chrupki''' – Pokarm pokrewny z [[Chipsy|chipsami]]<ref>choć te chipsy, które są z kukurydzy, również nazywa się chrupkami</ref>, produkowany z [[kukurydza|kukurydzy]] oraz konserwantów. Mimo wyraźnego posmaku styropianu i faktu, że podczas spożywania większość porcji spada na podłogę w postaci okruszków, niewątpliwą zaletą chrupek jest fakt, że ich termin przydatności do spożycia nie ma znaczenia. Znalezione pod tapczanem pośród kilkuletnich glutów i następnego pokolenia kotów z kurzu, ciągle będą chrupiące i jadalne. |
|||
== Zastosowania == |
|||
--[[Specjalna:Wkład/91.214.0.100|91.214.0.100]] 11:01, gru 21, 2010 (UTC)SMACZNEGO!!!! |
|||
Obok jedzenia, głównym zastosowaniem chrupek, jest możliwość użycia ich do budowania rozmaitych konstrukcji, jako tańszego zamiennika tradycyjnych klocków. W tym celu należy jedynie nieco zwilżyć je przed połączeniem, najlepiej własną śliną. Przy odrobinie cierpliwości a także odpowiednio dużym zapasie chrupek, można uzyskać w ten sposób naprawdę imponujące konstrukcje, o trwałości dorównującej amerykańskiemu budownictwu. |
|||
== Chrupki w kulturze == |
|||
Zgodnie z najnowszymi odkryciami [[Archeologia|archeologów]], [[Majowie|Majowie]] wierzyli, że ludzkość powstała nie z kukurydzy a z kukurydzianych chrupek, sklejonych śliną boga Quetzalcoatla. |
|||
== Zobacz też == |
|||
* [[Maczugi]] |
|||
* [[chipsy]] |
|||
{{przypisy}} |
|||
{{Jedzenie}} |
|||
[[Kategoria:Słodycze]] |
|||
[[Kategoria:Przekąski]] |
Aktualna wersja na dzień 08:31, 27 kwi 2024
Chrupki – Pokarm pokrewny z chipsami[1], produkowany z kukurydzy oraz konserwantów. Mimo wyraźnego posmaku styropianu i faktu, że podczas spożywania większość porcji spada na podłogę w postaci okruszków, niewątpliwą zaletą chrupek jest fakt, że ich termin przydatności do spożycia nie ma znaczenia. Znalezione pod tapczanem pośród kilkuletnich glutów i następnego pokolenia kotów z kurzu, ciągle będą chrupiące i jadalne.
Zastosowania[edytuj • edytuj kod]
Obok jedzenia, głównym zastosowaniem chrupek, jest możliwość użycia ich do budowania rozmaitych konstrukcji, jako tańszego zamiennika tradycyjnych klocków. W tym celu należy jedynie nieco zwilżyć je przed połączeniem, najlepiej własną śliną. Przy odrobinie cierpliwości a także odpowiednio dużym zapasie chrupek, można uzyskać w ten sposób naprawdę imponujące konstrukcje, o trwałości dorównującej amerykańskiemu budownictwu.
Chrupki w kulturze[edytuj • edytuj kod]
Zgodnie z najnowszymi odkryciami archeologów, Majowie wierzyli, że ludzkość powstała nie z kukurydzy a z kukurydzianych chrupek, sklejonych śliną boga Quetzalcoatla.
Zobacz też[edytuj • edytuj kod]
Przypisy
- ↑ choć te chipsy, które są z kukurydzy, również nazywa się chrupkami