Zapiekanka: Różnice pomiędzy wersjami
Grzeeesiek (dyskusja • edycje) M |
|||
(Nie pokazano 31 wersji utworzonych przez 23 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Plik:Zapiekanka 3..jpg|250px|thumb|Tradycyjnie sporządzona zapiekanka w otoczeniu papierka, co oznacza, że pochodzi z (pewnie) dobrej firmy]] |
|||
'''Zapiekanka''' – buła z [[ser]]em i [[keczup]]em, okazjonalnie z [[pieczarki|pieczarkami]]. Perfekcyjny sposób na zmarnowanie swoich kilku cennych złotych i tym samym – dopasienie [[tkanka tłuszczowa|tkanki tłuszczowej]]. Na tle innych [[fast food]]ów zapiekanka jest niczym arystokracja i spożywają ją najbardziej ułożeni ludzie. |
|||
== Nazewnictwo == |
== Nazewnictwo == |
||
Można domniemać |
Można domniemać, że nazwa ''zapiekanka'' pochodzi od wyrazu ''zapierdalanka'', jako że gdy nie ma czasu na gotowanie grochówki, na ratunek przychodzi zapiekanka, po którą z pewnością nie trzeba daleko zapierdalać. A po kilkunastu minutach otrzymujemy taką oto bułę. Fraza ''za'''piek'''anka'' została przystosowana do starych, spalających na popiół [[piekarnik]]ów – co mogłoby tłumaczyć, że zapiekankę wynaleziono niewiele po tym, jak ludzie nauczyli się [[gotowanie|gotować]]. |
||
⚫ | |||
Bywa też nazywana "Tostem", lecz to nie jest prawidłowa nazwa gdyż |
|||
Tost ma dwie bułki!!! |
|||
i Tost nie ma pieczarek, tylko w ch[[Plik:Cenzura2.png]] sera!!! |
|||
== Zastosowanie == |
== Zastosowanie == |
||
Zazwyczaj grubaśni faceci wcinają zapiekanki dużymi ilościami, a potem dziwią się, że nie mieszczą brzucha w drzwiach. Takie obżeranie się narzuca potem efekty w ich wyglądzie. |
|||
⚫ | |||
Ulubionym dodatkiem amerykanów jadających w [[McDonald's|McDonaldzie]] jest ślina (no, a raczej bardzo chcieliby wierzyć, że to ma taką nazwę). |
|||
Inne zastosowania zapiekanki: |
|||
⚫ | |||
- Środek przeczyszczający o średnio opóźnionym działaniu, |
|||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
== Występowanie == |
== Występowanie == |
||
Prawdziwa świątynia zapiekanek znajduje się w większości miast przy dworcu kolejowym, w budce z fast foodami. Tym bardziej atrakcyjna jest ich oferta, że do posiłku dorzucają robaki, [[AIDS]] i choroby weneryczne gratis. Otwarte są zazwyczaj tak długo, jak długo [[ |
Prawdziwa świątynia zapiekanek znajduje się w większości miast przy dworcu kolejowym, w budce z fast foodami. Tym bardziej atrakcyjna jest ich oferta, że do posiłku dorzucają robaki, [[AIDS]] i choroby weneryczne gratis. Otwarte są zazwyczaj tak długo, jak długo [[sanepid]] nie zajmie się faktem ich istnienia. |
||
⚫ | |||
Zapiekanki występują też: |
|||
⚫ | Najgorszym jednak rodzajem aktywności zapiekanki jest zakłócenie i odwrócenie przebiegu procesu pokarmowego, ze swej pierwotnej formy góra–dół proces ten gwałtownie i natychmiastowo zaczyna przebiegać z dołu do góry. Jest to niewytłumaczone przez naukę i pozostaje w sferze badań i domysłów naukowych (na pewno), a więc niektórzy dopatrują się w tym nawet zjawisk paranormalnych. |
||
- w studenckich żołądkach pływając w roztworze przypraw z zupki z Radomia, nafty z akademika z pokoju 345 i rozpuszczonych tabletek "Extasy", |
|||
- w żołądkach żuli, strażników miejskich, pasażerów PKP, oraz bywalców dyskotek, |
|||
- śladowe ilości można stwierdzić za paznokciami pani z budki z Hot-Dogami, oraz na podłodze tejże budki (Uwaga!, czasami śladowe ilości tejże podłogi można stwierdzić w zapiekance), |
|||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
Zapiekanka składa się z podkładu, masy zmieniającej Ph soków żołądkowych, oraz masy eksplodującej zwanej też wymiotną. |
|||
⚫ | |||
- prędkość maxymalna: 10m/s przy zjadaniu, 90m/s w stronę przeciwną, |
|||
⚫ | Zapiekanka składa się z podkładu, masy zmieniającej pH soków żołądkowych, oraz masy eksplodującej zwanej też wymiotną. Masa waha się od 50 g do pół kilograma i jest odwrotnie proporcjonalna do ilości gwiazdek w [[restauracja|restauracji]], w której występuje, najmniejsze w 5-gwiazdkowych lokalach osiągają nawet 30 gramów, ale za to kosztują ponad 20 zł. I tak samo, cena zapiekanki jest odwrotnie proporcjonalna do jej wielkości. Największe kosztują 3 zł i to jest jedyna ich zaleta. |
||
- maksymalne przyspieszenie zapiekanka osiąga tuż po oderwaniu się od ścianek żołądka pobudzona szybkim spadkiem ciśnienia w przełyku i pociągnięta przez siły aerodynamiczne ku górze, przyspieszenie to wynosi od 25 do 45 m/s^2, |
|||
⚫ | |||
== Ciekawostki == |
== Ciekawostki == |
||
⚫ | * Sprzedawcy z dworca w [[Częstochowa|Częstochowie]] starają się udowodnić, że papież Jan Paweł II przed maturą jadł i zachwalał sobie ich zapiekanki, z tego powodu starają się o uzyskanie dla nich statusu „zapiekanki papieskiej” oraz o włączenie tego produktu w poczet światowego rejestru cudów kulinarnych [[Europa|Europy]]. |
||
⚫ | |||
⚫ | * Na [[Tajwan]]ie zapiekanka jest czymś więcej niż tylko potrawą. Jest to w każdym domu przyjaciel rodziny. Każdy noworodek otrzymuje zapiekankę o którą musi dbać aż do śmierci. Zdarzały się tam często przypadki nieludzkiego pozostawienia takiej zapiekanki przywiązanej do drzewa w lesie na pastwę losu, a przecież Tajwan jest pełen schronisk dla zapiekanek. |
||
== Zobacz też == |
|||
⚫ | |||
* [[frytkebab]] |
|||
* [[frytki]] |
|||
* [[hamburger]] |
|||
* [[hot dog]] |
|||
* [[kebab]] |
|||
* [[knysza]] |
|||
* [[pasztecik szczeciński]] |
|||
* [[pizza]] |
|||
{{Jedzenie}} |
|||
⚫ | Najdroższa zapiekanka została kupiona na aukcji zapiekankowo- |
||
⚫ | |||
⚫ | Na |
||
[[eo:zapado]] |
|||
⚫ |
Aktualna wersja na dzień 11:01, 1 lis 2022
Zapiekanka – buła z serem i keczupem, okazjonalnie z pieczarkami. Perfekcyjny sposób na zmarnowanie swoich kilku cennych złotych i tym samym – dopasienie tkanki tłuszczowej. Na tle innych fast foodów zapiekanka jest niczym arystokracja i spożywają ją najbardziej ułożeni ludzie.
Nazewnictwo[edytuj • edytuj kod]
Można domniemać, że nazwa zapiekanka pochodzi od wyrazu zapierdalanka, jako że gdy nie ma czasu na gotowanie grochówki, na ratunek przychodzi zapiekanka, po którą z pewnością nie trzeba daleko zapierdalać. A po kilkunastu minutach otrzymujemy taką oto bułę. Fraza zapiekanka została przystosowana do starych, spalających na popiół piekarników – co mogłoby tłumaczyć, że zapiekankę wynaleziono niewiele po tym, jak ludzie nauczyli się gotować.
Zastosowanie[edytuj • edytuj kod]
Zazwyczaj grubaśni faceci wcinają zapiekanki dużymi ilościami, a potem dziwią się, że nie mieszczą brzucha w drzwiach. Takie obżeranie się narzuca potem efekty w ich wyglądzie. Tradycyjna zapiekanka jest wielkości psiej kupy i o smaku zdechłej myszy. Ulubionym dodatkiem amerykanów jadających w McDonaldzie jest ślina (no, a raczej bardzo chcieliby wierzyć, że to ma taką nazwę).
Inne zastosowania zapiekanki:
- środek do wabienia i eliminowania owadów i małych gryzoni domowych,
- wabik w polowaniach na dzika u staropolskiej szlachty zaściankowej,
- stare zapiekanki dobrze nadają się do wbijania gwoździ, ścierania twardych powierzchni oraz poziomowania mebli,
- idealnie nadaje się do sprawdzania poziomu oleju w silniku,
- w Japonii prowadzone są już badania nad zapiekanką, która może w pełni automatycznie kierować ruchem ulicznym i jednocześnie podawać notowania giełdowe.
Występowanie[edytuj • edytuj kod]
Prawdziwa świątynia zapiekanek znajduje się w większości miast przy dworcu kolejowym, w budce z fast foodami. Tym bardziej atrakcyjna jest ich oferta, że do posiłku dorzucają robaki, AIDS i choroby weneryczne gratis. Otwarte są zazwyczaj tak długo, jak długo sanepid nie zajmie się faktem ich istnienia.
Największą aktywność zapiekanka przeżywa około 40–80 minut od spożycia, zdarza się, że zmienia PH żołądka o 5-6 stopni, oraz wilgotność jelit o kilkadziesiąt procent, zdarzały się przypadki gwałtownego spadku szczelności zwieracza odbytniczego o 100%. Najgorszym jednak rodzajem aktywności zapiekanki jest zakłócenie i odwrócenie przebiegu procesu pokarmowego, ze swej pierwotnej formy góra–dół proces ten gwałtownie i natychmiastowo zaczyna przebiegać z dołu do góry. Jest to niewytłumaczone przez naukę i pozostaje w sferze badań i domysłów naukowych (na pewno), a więc niektórzy dopatrują się w tym nawet zjawisk paranormalnych.
Dane techniczne i skład[edytuj • edytuj kod]
Zapiekanka składa się z podkładu, masy zmieniającej pH soków żołądkowych, oraz masy eksplodującej zwanej też wymiotną. Masa waha się od 50 g do pół kilograma i jest odwrotnie proporcjonalna do ilości gwiazdek w restauracji, w której występuje, najmniejsze w 5-gwiazdkowych lokalach osiągają nawet 30 gramów, ale za to kosztują ponad 20 zł. I tak samo, cena zapiekanki jest odwrotnie proporcjonalna do jej wielkości. Największe kosztują 3 zł i to jest jedyna ich zaleta.
Ciekawostki[edytuj • edytuj kod]
- Sprzedawcy z dworca w Częstochowie starają się udowodnić, że papież Jan Paweł II przed maturą jadł i zachwalał sobie ich zapiekanki, z tego powodu starają się o uzyskanie dla nich statusu „zapiekanki papieskiej” oraz o włączenie tego produktu w poczet światowego rejestru cudów kulinarnych Europy.
- Najdroższa zapiekanka została kupiona na aukcji zapiekankowo-kebabowej w Chicago i kosztowała 1,25 mln. dolarów. Był to prawdziwy rarytas dla
kolekcjonerówpogromców fast-foodów. Szczęśliwy nabywca dostał całkowicie gratis sos czosnkowy i papierową chusteczkę. - Na Tajwanie zapiekanka jest czymś więcej niż tylko potrawą. Jest to w każdym domu przyjaciel rodziny. Każdy noworodek otrzymuje zapiekankę o którą musi dbać aż do śmierci. Zdarzały się tam często przypadki nieludzkiego pozostawienia takiej zapiekanki przywiązanej do drzewa w lesie na pastwę losu, a przecież Tajwan jest pełen schronisk dla zapiekanek.