Sałata: Różnice pomiędzy wersjami
M |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{cytat|Za '''sałatą!'''|Mama o [[Danio]]}} |
{{cytat|Za '''sałatą!'''|Mama o [[Danio]]}} |
||
'''Sałata''' – zielone, liściaste [[warzywo]] jednoroczne, uwielbiane szczególnie przez osoby skrupulatnie [[Liczenie kalorii|liczące kalorie]] i lubiące kolor zielony. Przypomina kapustę, ale z kapustą kanapki są niedobre. Często można znaleźć w niej różnego rodzaju robaki. Sałata sprzyja osobom <s>odchudzającym się</s> mających problemy z wypuszczeniem gazów. Kiedyś była dodawana do fastfoodów, ale wyrzucono ją, bo okazało się, że przez nią popularność śmieciowego jedzenia spada. Jest bardzo bogata w [[witaminy]], np. E334, E678, E942 oraz – bardzo ważny dla zdrowia i zachowania kondycji fizycznej – ołów. Najbardziej bogata w ołów jest sałata przydrożna, która wyjada go ze spalin samochodowych. W wiosennej sałacie występują także, konieczne do utrzymania dobrej odporności immunologicznej, pestycydy – głównie [[DDT]], cyjanowodór oraz [[Cyklon B]]. Z ciekawostek należy wspomnieć, że to właśnie za sałatą chowa się Danio – odwieczny wróg [[Mały Głód|Małego Głoda]]. |
|||
== Popularne gatunki sałaty == |
== Popularne gatunki sałaty == |
||
* |
* '''sałata lodowa''' – sałata o smaku i konsystencji lodu, ewentualnie lód o smaku i konsystencji sałaty; |
||
* '''sałata [[Abraham Maslow|masłowa]]'''; |
* '''sałata [[Abraham Maslow|masłowa]]'''; |
||
* |
* '''sałata rzymska''' – ma najdłuższe i najtwardsze liście ze wszystkich sałat, może osiągać do 40 cm wysokości (prawdopodobnie to w niej – a nie w kapuście – znaleźli Cię rodzice); |
||
* |
* '''roszponka''' – znana z baśni pt. „Roszpunka”; |
||
* |
* '''cykoria''' – popularny w przedszkolach zamiennik kawy. |
||
Wersja z 18:28, 25 sty 2015
Za sałatą!
- Mama o Danio
Sałata – zielone, liściaste warzywo jednoroczne, uwielbiane szczególnie przez osoby skrupulatnie liczące kalorie i lubiące kolor zielony. Przypomina kapustę, ale z kapustą kanapki są niedobre. Często można znaleźć w niej różnego rodzaju robaki. Sałata sprzyja osobom odchudzającym się mających problemy z wypuszczeniem gazów. Kiedyś była dodawana do fastfoodów, ale wyrzucono ją, bo okazało się, że przez nią popularność śmieciowego jedzenia spada. Jest bardzo bogata w witaminy, np. E334, E678, E942 oraz – bardzo ważny dla zdrowia i zachowania kondycji fizycznej – ołów. Najbardziej bogata w ołów jest sałata przydrożna, która wyjada go ze spalin samochodowych. W wiosennej sałacie występują także, konieczne do utrzymania dobrej odporności immunologicznej, pestycydy – głównie DDT, cyjanowodór oraz Cyklon B. Z ciekawostek należy wspomnieć, że to właśnie za sałatą chowa się Danio – odwieczny wróg Małego Głoda.
Popularne gatunki sałaty
- sałata lodowa – sałata o smaku i konsystencji lodu, ewentualnie lód o smaku i konsystencji sałaty;
- sałata masłowa;
- sałata rzymska – ma najdłuższe i najtwardsze liście ze wszystkich sałat, może osiągać do 40 cm wysokości (prawdopodobnie to w niej – a nie w kapuście – znaleźli Cię rodzice);
- roszponka – znana z baśni pt. „Roszpunka”;
- cykoria – popularny w przedszkolach zamiennik kawy.
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.