Glutaminian sodu: Różnice pomiędzy wersjami
Znacznik: edytor źródłowy |
M Znacznik: edytor źródłowy |
||
Linia 16: | Linia 16: | ||
{{stub|chem}} |
{{stub|chem}} |
||
{{stub|kuch}} |
{{stub|kuch}} |
||
{{jedzenie}} |
|||
{{Szablon:Jedzenie}} |
|||
[[Kategoria:Substancje]] |
[[Kategoria:Substancje]] |
Wersja z 20:36, 6 lis 2015
Glutaminian sodu – biały proszek. Jego kod to E621[1]. Stosowany w zupkach chińskich czy innych szybkich potrawach jako polepszacz smaku. W stanie „surowym” jest ciężko dostępny. Powoduje śmierć. Statystycznie rzecz biorąc, każdy człowiek, który zażył glutaminian sodu, umarł. Być może radioaktywny.
Otrzymywanie glutaminianu sodu
Tę substancję można uzyskać bardzo łatwo, lecz nie dostaniemy jej w sklepie. Wystarczy w wyniku hydrolizy kwasowej z śrutu poekstrakcyjnego zebrać kwas, a następnie otrzymamy palpitacje serca z powodu powikłań glutaminowych. Banalne.
Jest też inna opcja – biosynteza poprzez hodowlę bakterii Corynebacterium glutamicum, Brevibacterium divaricatum, Micrococcus glutamicus, Bacillus megatermium lub bakterii z rodzaju Microbacterium. To również nie powinno sprawić żadnych trudności. Jak możemy zauważyć, glutaminian sodu jest bardzo łatwy do wykonania z mamą, dwuletnim kuzynem, czy psem.
Szersze zastosowanie glutaminianu sodu
- Dodawanie do jedzenia – podobno polepsza smak;
- Można użyć go do szpanowania przed kolegami, udając, że to koks;
- Sprawdzi się jako ULTRA proszek oślepiający II stopnia +7 do walki z wojownikami;
- Może służyć jako posypka na ciastka teściowej.
- Może być używany do zabawy przez małe dzieci.
Przypisy
- ↑ To już świadczy o tym, że coś jest nie tak. Nikt nie lubi tych substancji z E na początku
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny chemii. Jeżeli cierpisz na alkanolepsję – rozbuduj go.
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.