Glutaminian sodu: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Znacznik: edytor źródłowy
M
Znacznik: edytor źródłowy
Linia 16: Linia 16:
{{stub|chem}}
{{stub|chem}}
{{stub|kuch}}
{{stub|kuch}}
{{jedzenie}}
{{Szablon:Jedzenie}}
[[Kategoria:Substancje]]
[[Kategoria:Substancje]]

Wersja z 20:36, 6 lis 2015

Glutaminian sodu – biały proszek. Jego kod to E621[1]. Stosowany w zupkach chińskich czy innych szybkich potrawach jako polepszacz smaku. W stanie „surowym” jest ciężko dostępny. Powoduje śmierć. Statystycznie rzecz biorąc, każdy człowiek, który zażył glutaminian sodu, umarł. Być może radioaktywny.

Otrzymywanie glutaminianu sodu

Tę substancję można uzyskać bardzo łatwo, lecz nie dostaniemy jej w sklepie. Wystarczy w wyniku hydrolizy kwasowej z śrutu poekstrakcyjnego zebrać kwas, a następnie otrzymamy palpitacje serca z powodu powikłań glutaminowych. Banalne.

Jest też inna opcja – biosynteza poprzez hodowlę bakterii Corynebacterium glutamicum, Brevibacterium divaricatum, Micrococcus glutamicus, Bacillus megatermium lub bakterii z rodzaju Microbacterium. To również nie powinno sprawić żadnych trudności. Jak możemy zauważyć, glutaminian sodu jest bardzo łatwy do wykonania z mamą, dwuletnim kuzynem, czy psem.

Szersze zastosowanie glutaminianu sodu

  • Dodawanie do jedzenia – podobno polepsza smak;
  • Można użyć go do szpanowania przed kolegami, udając, że to koks;
  • Sprawdzi się jako ULTRA proszek oślepiający II stopnia +7 do walki z wojownikami;
  • Może służyć jako posypka na ciastka teściowej.
  • Może być używany do zabawy przez małe dzieci.

Przypisy

  1. To już świadczy o tym, że coś jest nie tak. Nikt nie lubi tych substancji z E na początku


Nuvola apps edu science.svg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny chemii. Jeżeli cierpisz na alkanolepsjęrozbuduj go.

Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.