Salceson: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Wycofano ostatnie edycje autorstwa 82.160.83.21; przywrócono ostatnią wersję autorstwa Expert3222.) |
(Allahu Thumburihhtu!) Znacznik: przez API |
||
Linia 2: | Linia 2: | ||
== Rodzaje salcesonów == |
== Rodzaje salcesonów == |
||
[[Plik:Salceson.jpg |
[[Plik:Salceson.jpg|thumb|200px|Salceson gotowy do zjedzenia]] |
||
* Włoski (czosnek, słonina, kminek, móżdżki cielęce, żelatyna), |
* Włoski (czosnek, słonina, kminek, móżdżki cielęce, żelatyna), |
||
* Koci (tłuszcz z kota, krew, zmielone zęby, rosół, żelatyna), |
* Koci (tłuszcz z kota, krew, zmielone zęby, rosół, żelatyna), |
Wersja z 11:42, 29 sty 2017
Salceson – wyrób czekoladopodobny, tłoczony zazwyczaj ze świńskich oczu, krwi, cukru pudru i kminku. Salceson dzięki swojemu nieprzeciętnemu smakowi i zapachowi cieszy się szczególnie dużą popularnością wśród rolników.
Rodzaje salcesonów
- Włoski (czosnek, słonina, kminek, móżdżki cielęce, żelatyna),
- Koci (tłuszcz z kota, krew, zmielone zęby, rosół, żelatyna),
- Pomidorowy (podroby, skórki wieprzowe, krew, zupa pomidorowa, żelatyna),
- Ozorkowy (ozorki wieprzowe, skóra świni, cukier puder, wywar z kurzych nóg, żelki kokosowe).
- Albański (Ludzka wątroba, spinacz aluminium, odchody wielbłąda, włosy łonowe stonogi, wyciąg z jelita sowy, zmielone kręgi i woda).
Salceson można zrobić praktycznie z wszystkiego, nawet z resztek po obiedzie.
Ciekawostki
- Według legendy, im dłuższego włosa wyłowisz z salcesonu, tym dłużej będziesz żył,
- Każde dziecko marzy, by dostać 0,5 kg salcesonu pod choinkę,
- Przed zjedzeniem skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.