Perła (piwo): Różnice pomiędzy wersjami
(Allahu Thumburihhtu!) Znacznik: przez API |
M (bot wprowadza drobne poprawki) Znacznik: przez API |
||
Linia 3: | Linia 3: | ||
{{cytat|Choćby Perła była z gówna i tak nic jej nie dorówna!|[[Alkoholik|Pijacy]] o '''Perle'''}} |
{{cytat|Choćby Perła była z gówna i tak nic jej nie dorówna!|[[Alkoholik|Pijacy]] o '''Perle'''}} |
||
'''Perła''' ([[perwoll]]) – [[piwo]] pochodzenia [[Lublin|lubelskiego]]. Trunek zyskał swą nazwę dzięki temu, że puszki idealnie nadawały się do rzucania przed wieprze. Piwo szeroko spożywane w [[województwo lubelskie|województwie lubelskim]] i pobliskim [[województwo podkarpackie|podkarpackim]] – poza nimi nieznane. |
|||
Szkolenie każdego małego dziecka na Lubelszczyźnie przebiega według hasła ''Perła Chmielowa jest smaczna i zdrowa''. Często wybierana jako napój do przepłukania ust w godzinach wczesnopopołudniowych. Dość kwaśna, przez co dobra do mocno słonych przystawek. Jako jedne z niewielu piw w Polsce nie posiada znaczka zabraniającego kierowania samochodem po jej spożyciu, z czego mieszkańcy Lubelskiego są zadowoleni. Perła produkowana i spożywana jest w ośmiu odmianach: Chmielowej, Mocnej, Czarnej, Eksportowej, Niepasteryzowanej, Miodowej, Summer i Winter. Znanym wielbicielem lubelskiego piwa jest [[Jakub Wędrowycz]]. Także [[Jan Paweł II|Karol Wojtyła]], ilekroć wracał do rodzinnego Lublina, pytał ''Jak tam moja Perełka?'' |
Szkolenie każdego małego dziecka na Lubelszczyźnie przebiega według hasła ''Perła Chmielowa jest smaczna i zdrowa''. Często wybierana jako napój do przepłukania ust w godzinach wczesnopopołudniowych. Dość kwaśna, przez co dobra do mocno słonych przystawek. Jako jedne z niewielu piw w Polsce nie posiada znaczka zabraniającego kierowania samochodem po jej spożyciu, z czego mieszkańcy Lubelskiego są zadowoleni. Perła produkowana i spożywana jest w ośmiu odmianach: Chmielowej, Mocnej, Czarnej, Eksportowej, Niepasteryzowanej, Miodowej, Summer i Winter. Znanym wielbicielem lubelskiego piwa jest [[Jakub Wędrowycz]]. Także [[Jan Paweł II|Karol Wojtyła]], ilekroć wracał do rodzinnego Lublina, pytał ''Jak tam moja Perełka?'' |
||
== Rodzaje Pereł== |
== Rodzaje Pereł == |
||
* |
* '''Perła Chmielowa''' – piją ją tylko dziewczynki i małe dzieci, czasem również się zdarzy, że kobiety w ciąży. Smakuje jak woda z [[Bystrzyca|brudnej rzeki]], ale i tak jest lepsze od [[Harnaś|Harnasia]] – piwa po chuju. |
||
* |
* '''Perła Mocna''' – napój bogów (nawet trzech), nektar z mocną zawartością alkoholu (7,6%). Lekki posmak [[spirytus]]u nadaje temu piwu iście wyrafinowany charakter. |
||
* |
* '''Perła Export''' – Nikt nie wie, po co powstała. Dzięki temu, że nazywa się tak ''z angielska'', wszyscy ją lubią. Tak naprawdę smakuje jak zlewki Goolmana, który jest z kolei produkowany z resztek Perły Chmielowej i Mocnej. |
||
* |
* '''Perła Miodowa''' – Do dziś toczą się spory o pochodzenie jej nazwy, większość jednak nie zastanawia się, tylko ją pije. W jej smaku można wyczuć śladowe ilości czegoś słodkiego, jednak skutecznie tłumione alkoholem. |
||
* |
* '''Perła Summer''' – Nie cieszy się dużym zainteresowaniem rodowitych Lubelaków ze względu na pedalskie rysunki na puszkach i zawartość soku. W smaku jest lekka, smakuje prawie jak sok. Powstała zapewne z myślą o najmłodszych konsumentach. |
||
Jednak jej wyśmienitość, lekkość (mięta + 100%sok jabłkowy – którego jest aż 20%) i 5 % alk. obj. broni się samo przy umiarkowanym koszcie. |
Jednak jej wyśmienitość, lekkość (mięta + 100%sok jabłkowy – którego jest aż 20%) i 5 % alk. obj. broni się samo przy umiarkowanym koszcie. |
||
Wersja z 18:35, 15 lut 2017
Ten artykuł dotyczy piwa. Zobacz też inne znaczenia tego słowa. |
Choćby Perła była z gówna i tak nic jej nie dorówna!
- Pijacy o Perle
Perła (perwoll) – piwo pochodzenia lubelskiego. Trunek zyskał swą nazwę dzięki temu, że puszki idealnie nadawały się do rzucania przed wieprze. Piwo szeroko spożywane w województwie lubelskim i pobliskim podkarpackim – poza nimi nieznane.
Szkolenie każdego małego dziecka na Lubelszczyźnie przebiega według hasła Perła Chmielowa jest smaczna i zdrowa. Często wybierana jako napój do przepłukania ust w godzinach wczesnopopołudniowych. Dość kwaśna, przez co dobra do mocno słonych przystawek. Jako jedne z niewielu piw w Polsce nie posiada znaczka zabraniającego kierowania samochodem po jej spożyciu, z czego mieszkańcy Lubelskiego są zadowoleni. Perła produkowana i spożywana jest w ośmiu odmianach: Chmielowej, Mocnej, Czarnej, Eksportowej, Niepasteryzowanej, Miodowej, Summer i Winter. Znanym wielbicielem lubelskiego piwa jest Jakub Wędrowycz. Także Karol Wojtyła, ilekroć wracał do rodzinnego Lublina, pytał Jak tam moja Perełka?
Rodzaje Pereł
- Perła Chmielowa – piją ją tylko dziewczynki i małe dzieci, czasem również się zdarzy, że kobiety w ciąży. Smakuje jak woda z brudnej rzeki, ale i tak jest lepsze od Harnasia – piwa po chuju.
- Perła Mocna – napój bogów (nawet trzech), nektar z mocną zawartością alkoholu (7,6%). Lekki posmak spirytusu nadaje temu piwu iście wyrafinowany charakter.
- Perła Export – Nikt nie wie, po co powstała. Dzięki temu, że nazywa się tak z angielska, wszyscy ją lubią. Tak naprawdę smakuje jak zlewki Goolmana, który jest z kolei produkowany z resztek Perły Chmielowej i Mocnej.
- Perła Miodowa – Do dziś toczą się spory o pochodzenie jej nazwy, większość jednak nie zastanawia się, tylko ją pije. W jej smaku można wyczuć śladowe ilości czegoś słodkiego, jednak skutecznie tłumione alkoholem.
- Perła Summer – Nie cieszy się dużym zainteresowaniem rodowitych Lubelaków ze względu na pedalskie rysunki na puszkach i zawartość soku. W smaku jest lekka, smakuje prawie jak sok. Powstała zapewne z myślą o najmłodszych konsumentach.
Jednak jej wyśmienitość, lekkość (mięta + 100%sok jabłkowy – którego jest aż 20%) i 5 % alk. obj. broni się samo przy umiarkowanym koszcie.