Kefir: Różnice pomiędzy wersjami
M (-powt.) |
M |
||
Linia 8: | Linia 8: | ||
{{stub|kuch}} |
{{stub|kuch}} |
||
{{Jedzenie}} |
|||
[[Kategoria:Nabiał]] |
[[Kategoria:Nabiał]] |
Wersja z 17:49, 1 wrz 2013
Szablon:Tmleczny produkt fermentowany. Jedno z najstarszych znanych ludzkości lekarstw na kaca. Podobno znajduje zastosowanie w kulinariach, jednak w źródłach znaleźć można o tym jedynie szczątkowe informacje.
Według niektórych, kefir jest znakomitym lekarstwem na poparzenia słoneczne, jednak naukowcy nie zalecają marnotrawienia w ten sposób tego zacnego trunku. Skuteczność metody zwiększa się dwukrotnie w przypadku chodzenia boso po rosie.
Część osób myli kefir z jogurtem naturalnym. Oczywiście, różnią się między sobą, a pomyłki są zapewne wynikiem tego, że dobrze jest sprzedawać podobne produkty pod innymi nazwami.
Kefir jest też bardzo pożywnym produktem mlecznym zaraz po budyniu. Powinien być spożywany z ziemniaczkami i zasmażką.
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.