Zupa pomidorowa: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (int., półpauza, link wewn.)
M
Linia 26: Linia 26:
* Pomidorowa w wersji studenckiej ma mniej kalorii, niż tik taki.
* Pomidorowa w wersji studenckiej ma mniej kalorii, niż tik taki.
* Jeśli chcesz zrobić z pomidorowej rosół – przelej ją przez sitko.
* Jeśli chcesz zrobić z pomidorowej rosół – przelej ją przez sitko.

{{Jedzenie}}


[[Kategoria:Zupy i sosy]]
[[Kategoria:Zupy i sosy]]

Wersja z 18:14, 1 wrz 2013

Nie masz w życiu większe doznanie
jak talerz pomidorowej smakuje
tegoż co się po tym stanie
nic w świecie nie dorównuje

Fraszka Jana Kochanowskiego o pomidorowej

Bez zupy [pomidorowej], egzystencja jest do dCenzura2.svgy

Johann Wolfgang von Goethe o zupie bogów

Z rosołu można zrobić każdą zupę, a pomidorowa jest tylko jedna!

Doda o pomidorówce

Szablon:Trodzaj zupy, który jest podstawą kuchni na całym świecie. Dzieli się na pomidorową z ryżem i z makaronem. Podział ten istniał od zawsze i był przyczyną wielu nieszczęść. Jak głosi legenda – myszy zjadły Popiela, bo nie chciały jeść pomidorowej z makaronem, a ryżu nie było.

Zupa pomidorowa to potrawa popularna na całym świecie; znana od starożytności na nowo odkryta w drodze przypadku przez Jana Pomidorowa (żyjącego w XII wieku, rosyjskiego handlarza podrabianą wódką), który przez swoją zawodową oszczędność dodał do rosołu przeterminowane pomidory, aby się nie zmarnowały. Pierwsze zapisy pochodzą z apokryfów w których spisano cuda dokonywane przez Apostołów. Należą do nich:

  • rozmnożenie pomidorowej,
  • zamiana rosołu w pomidorową,
  • zamiana pomidorowej w rosół.

Do Polski zupę pomidorową przywiozła królowa Bona Sforza, a przepis rozpowszechnił Zygmunt III Waza i by potrawa królowała na polskich stołach. Stała się przedmiotem uwielbienia.

Skład zupy pomidorowej

Zupa pomidorowa, jako bardzo rozpowszechniona, posiadła przepis, który jest dopracowany do granic możliwości. By ją przyrządzić potrzebujemy:

  • woda z kranu,
  • najtańszy koncentrat w dużym słoiku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • dodatki, czyli makaron, ryż z TESCO, śmietana – gdy nie ma, może być browar pity z rana.

Ciekawostki

  • Największy gar do gotowania zupy pomidorowej odkryto podczas budowy obwodnicy miasta Pudliszki. Naczynie pochodzi z epoki brązu i może pomieścić 300 jaskółek afrykańskich.
  • Pomidorowa w wersji studenckiej ma mniej kalorii, niż tik taki.
  • Jeśli chcesz zrobić z pomidorowej rosół – przelej ją przez sitko.