Mortadela: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Zupomaniak (dyskusja • edycje) M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Zupomaniak. Autor wycofanej wersji to 80.244.143.137.) |
Znacznik: skórka mobilna |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{cytat|Prosto w mortadelę!|[[Król Julian|Król Julian]] o mortadeli}} |
{{cytat|Prosto w mortadelę!|[[Król Julian|Król Julian]] o mortadeli}} |
||
{{t||[[język włoski|wł.]] ''Mortadella''}}rodzaj [[Włochy|włoskiej]] (ale też polskiej) [[kiełbasa|kiełbasy]] z [[Lombardia|Lombardii]], która przybyła tak jak [[Hymn Polski|Mazurek Dąbrowskiego]] do [[Polska|polskiej ziemi]], by podbić polskie stoły, a później jamy gębowe i żołądki, a potem wrócić na stoły w swojej pierwotnej postaci <ref>właściwość typowa dla polskiej mortadeli</ref>. Nazwa pochodzi od zlepku słów: włoskiego ''morte'', oznaczającego śmierć i francuskiego ''de la'' oznaczającego skąd pochodzi (w skrócie ''z''). Jak widać ze śmiercią mortadeli do twarzy. |
{{t||[[język włoski|wł.]] ''Mortadella''}}rodzaj [[Włochy|włoskiej]] (ale też polskiej) [[kiełbasa|kiełbasy]] z [[Lombardia|Lombardii]], która przybyła tak jak [[Hymn Polski|Mazurek Dąbrowskiego]] do [[Polska|polskiej ziemi]], by podbić polskie stoły, a później jamy gębowe i żołądki, a potem wrócić na stoły w swojej pierwotnej postaci <ref>właściwość typowa dla polskiej mortadeli</ref>. Nazwa pochodzi od zlepku słów: włoskiego ''morte'', oznaczającego śmierć i francuskiego ''de la'' oznaczającego skąd pochodzi (w skrócie ''z''). Jak widać ze śmiercią mortadeli do twarzy. |
||
== Skład surowcowy == |
|||
*Mięso z żuka 2% |
|||
{{przypisy}} |
|||
*Mięso z fugu 1% |
|||
*Popiół z palm wielkanocnych 5% |
|||
*Kocie pazurki 2% |
|||
*Arszenik 10% |
|||
*Ziemia obiecana 5% |
|||
*Żwirek 3% |
|||
*Mięso wieprzowe 0,1% |
|||
*Mięso wołowe 0,9% |
|||
*Arbuz 1% |
|||
*Kokaina 10% |
|||
*Styropian 20% |
|||
*Margaryna 20% |
|||
*Czekolada deserowa 5% |
|||
*Butapren 3% |
|||
*Kości wiewiórki 2% |
|||
*Powietrze 10% |
|||
Wbrew powszechnym przekonaniom, mortadela nie zawiera dodatków "E" i konserwantów i sztucznych barwników. Może skusisz się na plasterek? |
|||
{{stub|kuch}} |
{{stub|kuch}} |
||
Wersja z 21:58, 1 sty 2015
Prosto w mortadelę!
- Król Julian o mortadeli
Szablon:Trodzaj włoskiej (ale też polskiej) kiełbasy z Lombardii, która przybyła tak jak Mazurek Dąbrowskiego do polskiej ziemi, by podbić polskie stoły, a później jamy gębowe i żołądki, a potem wrócić na stoły w swojej pierwotnej postaci [1]. Nazwa pochodzi od zlepku słów: włoskiego morte, oznaczającego śmierć i francuskiego de la oznaczającego skąd pochodzi (w skrócie z). Jak widać ze śmiercią mortadeli do twarzy.
Skład surowcowy
- Mięso z żuka 2%
- Mięso z fugu 1%
- Popiół z palm wielkanocnych 5%
- Kocie pazurki 2%
- Arszenik 10%
- Ziemia obiecana 5%
- Żwirek 3%
- Mięso wieprzowe 0,1%
- Mięso wołowe 0,9%
- Arbuz 1%
- Kokaina 10%
- Styropian 20%
- Margaryna 20%
- Czekolada deserowa 5%
- Butapren 3%
- Kości wiewiórki 2%
- Powietrze 10%
Wbrew powszechnym przekonaniom, mortadela nie zawiera dodatków "E" i konserwantów i sztucznych barwników. Może skusisz się na plasterek?
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.
- ↑ właściwość typowa dla polskiej mortadeli