Zupa pomidorowa: Różnice pomiędzy wersjami
Znacznik: rewert |
Znacznik: edytor źródłowy |
||
Linia 15: | Linia 15: | ||
Do Polski zupę pomidorową przywiozła królowa Bona Sforza, a przepis rozpowszechnił Zygmunt III Waza i by potrawa królowała na polskich stołach. Stała się przedmiotem uwielbienia. |
Do Polski zupę pomidorową przywiozła królowa Bona Sforza, a przepis rozpowszechnił Zygmunt III Waza i by potrawa królowała na polskich stołach. Stała się przedmiotem uwielbienia. |
||
=== Skład zupy pomidorowej === |
=== Skład zupy pomidorowej DOM1N BLOG NIGDY NIE ŚPI === |
||
'''Zupa pomidorowa''', jako bardzo rozpowszechniona, posiadła przepis, który jest dopracowany do granic możliwości. By ją przyrządzić potrzebujemy: |
'''Zupa pomidorowa''', jako bardzo rozpowszechniona, posiadła przepis, który jest dopracowany do granic możliwości. By ją przyrządzić potrzebujemy: |
||
* [[woda|wody]] z kranu, |
* [[woda|wody]] z kranu, |
Wersja z 20:54, 7 lip 2015
Nie masz w życiu większe doznanie
jak talerz pomidorowej smakuje
tegoż co się po tym stanie
nic w świecie nie dorównuje
- Fraszka Jana Kochanowskiego o pomidorowej
Bez zupy [pomidorowej], egzystencja jest do dy
- Johann Wolfgang von Goethe o zupie bogów
Z rosołu można zrobić każdą zupę, a pomidorowa jest tylko jedna!
- Doda o pomidorówce
Szablon:Trodzaj zupy, który jest podstawą kuchni na całym świecie. Dzieli się na pomidorową z ryżem i z makaronem. Podział ten istniał od zawsze i był przyczyną wielu nieszczęść. Jak głosi legenda – myszy zjadły Popiela, bo nie chciały jeść pomidorowej z makaronem, a ryżu nie było.
Zupa pomidorowa to potrawa popularna na całym świecie; znana od starożytności na nowo odkryta w drodze przypadku przez Jana Pomidorowa (żyjącego w XII wieku, rosyjskiego handlarza podrabianą wódką), który przez swoją zawodową oszczędność dodał do rosołu przeterminowane pomidory, aby się nie zmarnowały. Pierwsze zapisy pochodzą z apokryfów w których spisano cuda dokonywane przez Apostołów. Należą do nich:
- rozmnożenie pomidorowej,
- zamiana rosołu w pomidorową,
- zamiana pomidorowej w rosół.
Do Polski zupę pomidorową przywiozła królowa Bona Sforza, a przepis rozpowszechnił Zygmunt III Waza i by potrawa królowała na polskich stołach. Stała się przedmiotem uwielbienia.
Skład zupy pomidorowej DOM1N BLOG NIGDY NIE ŚPI
Zupa pomidorowa, jako bardzo rozpowszechniona, posiadła przepis, który jest dopracowany do granic możliwości. By ją przyrządzić potrzebujemy:
- wody z kranu,
- najtańszego koncentratu w dużym słoiku,
- soli i pieprzu do smaku,
- dodatków: makaronu lub ryżu z TESCO, śmietany – gdy nie ma, może być browar pity z rana.
Ciekawostki
- Największy gar do gotowania zupy pomidorowej odkryto podczas budowy obwodnicy miasta Pudliszki. Naczynie pochodzi z epoki brązu i może pomieścić 300 jaskółek afrykańskich.
- Pomidorowa w wersji studenckiej ma mniej kalorii, niż tik taki.
- Jeśli chcesz zrobić z pomidorowej rosół – przelej ją przez sitko.