Salceson: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M Znacznik: edytor źródłowy |
M Znaczniki: rewert edytor źródłowy |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
== Rodzaje salcesonów == |
== Rodzaje salcesonów == |
||
⚫ | |||
* Włoski (czosnek, słonina, kminek, móżdżki cielęce, żelatyna |
* Włoski (czosnek, słonina, kminek, móżdżki cielęce, żelatyna), |
||
* Koci (tłuszcz z kota, krew, zmielone zęby, rosół, żelatyna), |
* Koci (tłuszcz z kota, krew, zmielone zęby, rosół, żelatyna), |
||
* Pomidorowy (podroby, skórki wieprzowe, krew, zupa pomidorowa, żelatyna), |
* Pomidorowy (podroby, skórki wieprzowe, krew, zupa pomidorowa, żelatyna), |
||
* Ozorkowy (ozorki wieprzowe, skóra świni, cukier puder, wywar z kurzych nóg, żelki kokosowe). |
* Ozorkowy (ozorki wieprzowe, skóra świni, cukier puder, wywar z kurzych nóg, żelki kokosowe). |
||
* Albański (Ludzka wątroba, spinacz aluminium, odchody wielbłąda, włosy łonowe stonogi, wyciąg z jelita sowy, zmielone kręgi i woda). |
* Albański (Ludzka wątroba, spinacz aluminium, odchody wielbłąda, włosy łonowe stonogi, wyciąg z jelita sowy, zmielone kręgi i woda). |
||
Salceson można zrobić praktycznie z wszystkiego, nawet z resztek po obiedzie. |
Salceson można zrobić praktycznie z wszystkiego, nawet z resztek po [[obiad|obiedzie]]. |
||
== Ciekawostki == |
== Ciekawostki == |
||
* Według legendy im dłuższego włosa wyłowisz z salcesonu tym dłużej będziesz żył, |
* Według legendy, im dłuższego włosa wyłowisz z salcesonu, tym dłużej będziesz żył, |
||
* Każde [[dziecko]] marzy, by dostać 0,5 kg salcesonu pod choinkę, |
* Każde [[dziecko]] marzy, by dostać 0,5 kg salcesonu pod choinkę, |
||
* Przed zjedzeniem skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą. |
* Przed zjedzeniem skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą. |
||
⚫ | |||
⚫ | |||
{{Jedzenie}} |
{{Jedzenie}} |
||
[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]] |
[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]] |
Wersja z 16:51, 11 wrz 2015
Salceson – wyrób czekoladopodobny, tłoczony zazwyczaj ze świńskich oczu, krwi, cukru pudru i kminku. Salceson dzięki swojemu nieprzeciętnemu smakowi i zapachowi cieszy się szczególnie dużą popularnością wśród rolników.
Rodzaje salcesonów
- Włoski (czosnek, słonina, kminek, móżdżki cielęce, żelatyna),
- Koci (tłuszcz z kota, krew, zmielone zęby, rosół, żelatyna),
- Pomidorowy (podroby, skórki wieprzowe, krew, zupa pomidorowa, żelatyna),
- Ozorkowy (ozorki wieprzowe, skóra świni, cukier puder, wywar z kurzych nóg, żelki kokosowe).
- Albański (Ludzka wątroba, spinacz aluminium, odchody wielbłąda, włosy łonowe stonogi, wyciąg z jelita sowy, zmielone kręgi i woda).
Salceson można zrobić praktycznie z wszystkiego, nawet z resztek po obiedzie.
Ciekawostki
- Według legendy, im dłuższego włosa wyłowisz z salcesonu, tym dłużej będziesz żył,
- Każde dziecko marzy, by dostać 0,5 kg salcesonu pod choinkę,
- Przed zjedzeniem skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.