Salceson: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M
Znacznik: edytor źródłowy
M
Znaczniki: rewert edytor źródłowy
Linia 1: Linia 1:
'''Salceson''' – wyrób czekoladopodobny, tłoczony zazwyczaj ze świńskich oczu, krwi, cukru pudru i kminku. Salceson dzięki swojemu nieprzeciętnemu smakowi i zapachowi cieszy się szczególnie dużą popularnością wśród [[rolnik]]ów.
[[Plik:Salceson.jpg|right|thumb|200px|Salceson gotowy do zjedzenia]]
{{t}} wyrób czekoladopodobny, tłoczony zazwyczaj ze świńskich oczu, krwi, cukru pudru i kminku. Salceson dzięki swojemu nieprzeciętnemu smakowi i zapachowi cieszy się szczególnie dużą popularnością wśród [[rolnik]]ów.


== Rodzaje salcesonów ==
== Rodzaje salcesonów ==
[[Plik:Salceson.jpg|right|thumb|200px|Salceson gotowy do zjedzenia]]
* Włoski (czosnek, słonina, kminek, móżdżki cielęce, żelatyna ),
* Włoski (czosnek, słonina, kminek, móżdżki cielęce, żelatyna),
* Koci (tłuszcz z kota, krew, zmielone zęby, rosół, żelatyna),
* Koci (tłuszcz z kota, krew, zmielone zęby, rosół, żelatyna),
* Pomidorowy (podroby, skórki wieprzowe, krew, zupa pomidorowa, żelatyna),
* Pomidorowy (podroby, skórki wieprzowe, krew, zupa pomidorowa, żelatyna),
* Ozorkowy (ozorki wieprzowe, skóra świni, cukier puder, wywar z kurzych nóg, żelki kokosowe).
* Ozorkowy (ozorki wieprzowe, skóra świni, cukier puder, wywar z kurzych nóg, żelki kokosowe).
* Albański (Ludzka wątroba, spinacz aluminium, odchody wielbłąda, włosy łonowe stonogi, wyciąg z jelita sowy, zmielone kręgi i woda).
* Albański (Ludzka wątroba, spinacz aluminium, odchody wielbłąda, włosy łonowe stonogi, wyciąg z jelita sowy, zmielone kręgi i woda).

Salceson można zrobić praktycznie z wszystkiego, nawet z resztek po obiedzie.
Salceson można zrobić praktycznie z wszystkiego, nawet z resztek po [[obiad|obiedzie]].


== Ciekawostki ==
== Ciekawostki ==
* Według legendy im dłuższego włosa wyłowisz z salcesonu tym dłużej będziesz żył,
* Według legendy, im dłuższego włosa wyłowisz z salcesonu, tym dłużej będziesz żył,
* Każde [[dziecko]] marzy, by dostać 0,5 kg salcesonu pod choinkę,
* Każde [[dziecko]] marzy, by dostać 0,5 kg salcesonu pod choinkę,
* Przed zjedzeniem skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
* Przed zjedzeniem skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
{{Stub|kuch}}


{{Stub|kuch}}
{{Jedzenie}}
{{Jedzenie}}

[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]]
[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]]

Wersja z 16:51, 11 wrz 2015

Salceson – wyrób czekoladopodobny, tłoczony zazwyczaj ze świńskich oczu, krwi, cukru pudru i kminku. Salceson dzięki swojemu nieprzeciętnemu smakowi i zapachowi cieszy się szczególnie dużą popularnością wśród rolników.

Rodzaje salcesonów

Plik:Salceson.jpg
Salceson gotowy do zjedzenia
  • Włoski (czosnek, słonina, kminek, móżdżki cielęce, żelatyna),
  • Koci (tłuszcz z kota, krew, zmielone zęby, rosół, żelatyna),
  • Pomidorowy (podroby, skórki wieprzowe, krew, zupa pomidorowa, żelatyna),
  • Ozorkowy (ozorki wieprzowe, skóra świni, cukier puder, wywar z kurzych nóg, żelki kokosowe).
  • Albański (Ludzka wątroba, spinacz aluminium, odchody wielbłąda, włosy łonowe stonogi, wyciąg z jelita sowy, zmielone kręgi i woda).

Salceson można zrobić praktycznie z wszystkiego, nawet z resztek po obiedzie.

Ciekawostki

  • Według legendy, im dłuższego włosa wyłowisz z salcesonu, tym dłużej będziesz żył,
  • Każde dziecko marzy, by dostać 0,5 kg salcesonu pod choinkę,
  • Przed zjedzeniem skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.