Cebula: Różnice pomiędzy wersjami
M (Wycofano ostatnie edycje autorstwa 109.243.166.186; przywrócono ostatnią wersję autorstwa Michał56.) |
(oryginalna wersja) Znacznik: edytor źródłowy |
||
Linia 5: | Linia 5: | ||
ja chcę żonę mieć buraczą,<br> |
ja chcę żonę mieć buraczą,<br> |
||
bo przy pani wszyscy płaczą.<br> |
bo przy pani wszyscy płaczą.<br> |
||
– A to feler – |
– A to feler – westchnął seler.|Jan Brzechwa o '''cebuli''' i innych warzywach}} |
||
'''Cebula''' – jedno z bardziej agresywnych rodzajów [[warzywo|warzyw]], rzucający obelgi na osoby trzecie. |
'''Cebula''' – jedno z bardziej agresywnych rodzajów [[warzywo|warzyw]], rzucający obelgi na osoby trzecie. |
Wersja z 13:51, 4 cze 2016
Nie znoszę cebuli! Jej zapach można zabić tylko czosnkiem.
- Koneser Jadła Wszelakiego o cebuli
Burak stroni od cebuli
a cebula doń się czuli.
- Mój buraczku, mój czerwony,
czy byś nie chciał takiej żony?
Burak tylko nos zatyka:
– Niech no pani prędzej zmyka,
ja chcę żonę mieć buraczą,
bo przy pani wszyscy płaczą.
– A to feler – westchnął seler.
- Jan Brzechwa o cebuli i innych warzywach
Cebula – jedno z bardziej agresywnych rodzajów warzyw, rzucający obelgi na osoby trzecie. Cebula, w społeczeństwie warzyw jest uważana za baszybuzuka, gbura i decydenta, ale nikt by się nie ważył powiedzieć jej to w „twarz”. Gdy ktoś podejmie się obierać cebulę, ta w akcie szalonej desperacji rzuca różnorakie afronty, ubliżając w ten sposób rodzinie napastnika, co powoduje głęboki szloch u człowieka. Hoduje się ją w całej Europie, jednakże została przywieziona z Azji Środkowej (warzywa nie lubią obcokrajowców – przez co napięte kontakty między nimi). Polskie warzywo narodowe. I choć owe warzywo jest uważane za zdrowe, to niektórzy, po kolejnym spotkaniu z nią, lądują w zakładzie psychiatrycznym. Faktem jest też, że cebule – podobnie jak ogry – mają warstwy. Jeśli natomiast spożyjemy jej za dużo (zwłaszcza smażonej), puszczamy bąki. Warto również dodać, że bąki te są niezwykle śmierdzące i podobnie jak sama cebula powodują wzruszenie u wrażliwych ludzi.
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.