Salceson: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
AmoniakBOT (dyskusja • edycje) M (commons) Znacznik: edytor źródłowy |
(dr.) |
||
Linia 2: | Linia 2: | ||
== Rodzaje salcesonów == |
== Rodzaje salcesonów == |
||
[[Plik:Salceson Poznan.jpg|thumb| |
[[Plik:Salceson Poznan.jpg|thumb|300px|Salceson gotowy do zjedzenia]] |
||
* Włoski (czosnek, słonina, kminek, móżdżki cielęce, żelatyna), |
* Włoski (czosnek, słonina, kminek, móżdżki cielęce, żelatyna), |
||
* Koci (tłuszcz z kota, krew, zmielone zęby, rosół, żelatyna), |
* Koci (tłuszcz z kota, krew, zmielone zęby, rosół, żelatyna), |
Wersja z 22:33, 17 mar 2019
Salceson – wyrób czekoladopodobny, tłoczony zazwyczaj ze świńskich oczu, krwi, cukru pudru i kminku. Salceson dzięki swojemu nieprzeciętnemu smakowi i zapachowi cieszy się szczególnie dużą popularnością wśród rolników.
Rodzaje salcesonów
- Włoski (czosnek, słonina, kminek, móżdżki cielęce, żelatyna),
- Koci (tłuszcz z kota, krew, zmielone zęby, rosół, żelatyna),
- Pomidorowy (podroby, skórki wieprzowe, krew, zupa pomidorowa, żelatyna),
- Ozorkowy (ozorki wieprzowe, skóra świni, cukier puder, wywar z kurzych nóg, żelki kokosowe).
- Albański (Ludzka wątroba, spinacz aluminium, odchody wielbłąda, włosy łonowe stonogi, wyciąg z jelita sowy, zmielone kręgi i woda).
Salceson można zrobić praktycznie z wszystkiego, nawet z resztek po obiedzie.
Ciekawostki
- Według legendy, im dłuższego włosa wyłowisz z salcesonu, tym dłużej będziesz żył,
- Każde dziecko marzy, by dostać 0,5 kg salcesonu pod choinkę,
- Przed zjedzeniem skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.