Kwas chlebowy: Różnice pomiędzy wersjami
(Dodałem obraz polskiego kwasu) Znacznik: zrewertowane |
M (Wycofano ostatnie edycje autorstwa Dreńkalo Taras; przywrócono ostatnią wersję autorstwa Runab Berkenetz.) Znacznik: rewert |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Plik:Kwass kyjiw.jpg|thumb|Tymczasem w Kijowie]] |
[[Plik:Kwass kyjiw.jpg|thumb|Tymczasem w Kijowie]] |
||
[[File:Kwas chlebowy (EKO-NATURA).jpg|400px|thumb|center|A to jest polski kwas w szkłe]] |
|||
'''Kwas chlebowy''' (pot. '''kwas''' lub '''kvass'''<ref>Nie kojarzyć ze wzorem chemicznym [[Potas|K]][[Wanad|V]][[Arsen|As]][[Siarka|S]]</ref>, [[Język rosyjski|ros.]] ''квас'') – słodkawy, bezalkoholowy napój, zawierający małą ilość [[alkohol]]u. Tworzony jest za pomocą fermentacji suchego [[chleb]]a. Ulubiony wśród [[młodzież]]y mieszkającej w [[Rosja|Rosji]] i na [[Ukraina|Ukrainie]]. Według większości forów internetowych, rodzice pozwalają [[Dziecko|dzieciom]] się upić, bo [[Myśl|myślą]], że im to nie zaszkodzi. Z wyglądu przypomina [[Cola|colę]]. |
'''Kwas chlebowy''' (pot. '''kwas''' lub '''kvass'''<ref>Nie kojarzyć ze wzorem chemicznym [[Potas|K]][[Wanad|V]][[Arsen|As]][[Siarka|S]]</ref>, [[Język rosyjski|ros.]] ''квас'') – słodkawy, bezalkoholowy napój, zawierający małą ilość [[alkohol]]u. Tworzony jest za pomocą fermentacji suchego [[chleb]]a. Ulubiony wśród [[młodzież]]y mieszkającej w [[Rosja|Rosji]] i na [[Ukraina|Ukrainie]]. Według większości forów internetowych, rodzice pozwalają [[Dziecko|dzieciom]] się upić, bo [[Myśl|myślą]], że im to nie zaszkodzi. Z wyglądu przypomina [[Cola|colę]]. |
||
Aktualna wersja na dzień 17:06, 22 sty 2023
Kwas chlebowy (pot. kwas lub kvass[1], ros. квас) – słodkawy, bezalkoholowy napój, zawierający małą ilość alkoholu. Tworzony jest za pomocą fermentacji suchego chleba. Ulubiony wśród młodzieży mieszkającej w Rosji i na Ukrainie. Według większości forów internetowych, rodzice pozwalają dzieciom się upić, bo myślą, że im to nie zaszkodzi. Z wyglądu przypomina colę.
Historia powstania[edytuj • edytuj kod]
Kwas chlebowy jest znany w Polsce od jej powstania. Powstał w Rosji we wczesnym średniowieczu jako „wódka dla abstynentów”[2]. Za czasów cara Piotra Wielkiego był „najpopularniejszym bezalkoholowym drinkiem”, którego piły wszystkie klasy społeczne.
Libacja alkoholowa[edytuj • edytuj kod]
Aby do tej libacji z udziałem kwasu chlebowego doszło, należy kupić (w gorszym przypadku zrobić) ponad 6 litrów trunku na osobę. Po wypiciu takiej ilości można spokojnie odmówić prowadzenia pojazdu z powodu upicia pełnego pęcherza.
Odróżnianie[edytuj • edytuj kod]
Domowy kwas zwykle wytrzymuje 3 lub 4 dni. Istnieją też browary, które tworzą sztuczny mix konserwantów i sprzedają to jako kwas chlebowy. Można odróżnić oryginalny produkt od sztucznego, czytając datę ważności. Sztuczny kwas utrzymuje świeżość przez co najmniej tydzień.
Zobacz też[edytuj • edytuj kod]
Przypisy
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.