Galaretka
Galaretka – galaretowaty, jak nazwa wskazuje, twór na podstawie kilograma sztucznych owocowych smaczków i zwierzęcych kości. Jest bardzo strachliwa, cokolwiek jej zaproponujesz odrazu się trzęsie. Często mylona z kisielem.
Sposób przyrządzania
Serio? Ale wiesz że to jest napisane na opakowaniu, tak? No trudno, proszę:
Ugotuj 0,5 0,45 litra wody, lepszy będzie czajnik... Wsyp proszek z torebki do miski i zalej wodą. Tą ugotowaną. Nie, ona nie miała wystygnąć. Teraz to ładnie wymieszaj np. łyżką i wstaw na kilka godzin na parapet, a potem do lodówki. Brawo, zrobiłeś galaretkę! No nie ciesz się już tak, tylko jedz.
Zastosowania galaretki
Galaretka ma wiele zastosowań więc poniżej wymienimy tylko kilka z nich:
- z galaretki można wykonać odlew jakiegoś przedmiotu na przykład kubka albo klocka lego;
- można z niej wyciąć kolorowe sześciany i udekorować nimi deser;
- a w ostateczności powtarzam tylko w ostateczności i na własną odpowiedzialność można zjeść galaretkę (producent nie odpowiada za skutki uboczne)
Naturalni wrogowie galaretki
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.