Bułka
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Wersja z dnia 10:29, 14 kwi 2021 autorstwa FC Maria Pisarek RB (dyskusja • edycje)
'ma 4 albo pięć nacięć. Jeślim chce się pozbyć uczestnika jakiegoś teleturnieju, zawsze się go pyta o nacięcia i nigdy nie uznaje odpowiedzi.
- bagietka – bułka sprzedawana na metry
Budowa bułki (patrz ilustracja)
- Nadbułcze (skorupa pieczywna) – cienka warstwa często z licznymi pęknięciami. Jest twarda i wielowarstwowa, jej zadaniem jest chronić bułkę przed czynnikami zewnętrznymi
- Podbułcze – warstwa ściśle przylegająca do skorupy pieczywnej i ciężko się od niej odrywająca;
- Bułczysko właściwe – strefa między jądrem a podbułczem. Miejsce najliczniejszego występowania komór powietrznych Einsteina różnej wielkości;
- Jądro bułeczne – centrum i „serce” bułki. Miękkie i delikatne, jest ono najbardziej narażone na występowanie zakalca. Najłatwiej ulega też kompresji;
- Plamy mączne – nieregularne skupiska białawych plam na powierzchni bułki. Łatwo rozsiewają w środowisku bułki białawy proszek, pełniący według różnych teorii funkcję oznaczania terytorium bądź też spełnia rolę pyłku w procesie rozmnażania płciowego. Niestety, wciąż bardzo słabo znamy bułki;
- Komory powietrzne Einsteina – nazwane tak na cześć sławnego naukowca. Ich rola jest nie do końca znana, pełnią one zapewne różne funkcje: stwarzają możliwość kompresji, umożliwiają szybszą wymianę gazową z otoczeniem i przyspieszają twardnięcie bułki w sytuacji zagrożenia.