Chipsy
Chipsy (wym. cipsy) – rodzaj niezdrowego jedzenia, składającego się głównie ze wzmacniaczy smaku z dodatkiem ziemniaków, oleju facepalmowego, guanylanu disodowego i dodatków prosto od różnych firm (najczęściej są to opiłki skorodowanego metalu, grudki ziemi i, oczywiście, orzechy arachidowe). Wśród mam znane są także jako „trucizna”, „sama chemia” i inne takie. Gdy otwierasz paczkę chipsów, musi być wypełniona maksymalnie w połowie.
Historia
Czipsy powstały właściwie dzięki wrednemu kucharzowi i wybrednemu klientowi. Otóż ów klient trzy razy odsyłał swoje pieczone pyry do kucharza, wyzywając go od ćwoków nie umiejących pokroić ziemnioków wystarczająco cienko. Wkurwiony szef kuchni postanowił dopiec upierdliwemu klientowi, pokroił bulwy na wręcz przezroczyste plasterki i upiekł je na krucho. Możecie się domyślać jak zdziwił się, gdy klient ogłosił jego danie „nektarem w amerykańskich ustach” i rozpoczął ich masową produkcję najprawdopodobniej przypisując wynalezienie czipsów sobie samemu.
Od kiedy tylko czipsy wkroczyły na rynek, nie spotkały się z przychylnością kół gospodyń domowych. Ksenofobicznie nastawieni Polacy nie chcieli przyjąć do wiadomości, że ten hamerykański produkt wypiera z półek prawdziwie polskie żarło. Wymyślono więc wiele mitów na temat czipsów – pisano prace magisterskie o ich sposobie wytwarzania: z włosów, paznokci, gleby, insektów i monotlenku diwodoru. Środowiska jedynej słusznej i niepodważalnej prawdy twierdziły, że czipsy (jak i nieco wcześniej guma Turbo) są rakotwórcze i niebezpieczne.
W sporcie
Czipsy – obok piwa, krakersów, telewizora, fotela lub kanapy – są najczęściej używanym przedmiotem w polskiej piłce nożnej oglądanej.