Pierogi
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Wersja z dnia 19:18, 1 wrz 2013 autorstwa Saper Skrzypek (dyskusja • edycje)
Magda, gotuj pierogi,
kiedy nie ma mąki...
A Magda – do miasta,
po mąkę do ciasta,
Magda, gotuj pierogi!
- Przyśpiewka ludowa
Jaa Koochaam pieeroogii
- Zespół Tył Ulica Chłopcy o pierogach
Szablon:Tstara a dobra potrawa występująca głównie w Polsce, ale również na terenach byłego Związku Radzieckiego, we Włoszech i w dalekiej Azji, gdzie dodawane są orientalne przyprawy ze zwierząt.
Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią obok fasolki po bretońsku, barszczu ukraińskiego, bigosu, ryb po grecku i sznycla wiedeńskiego trzon polskiej kuchni.
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.