Wodzionka

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Wersja z dnia 12:04, 17 cze 2014 autorstwa Józef Piłsudski (dyskusja • edycje) (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Zupomaniak. Autor wycofanej wersji to 87.207.51.189.)

250px|right|thumb|Gotowanie wodzionki – film instruktażowy Szablon:Tzupa, której składnikami są czerstwy chleb, najlepiej podpieczony (grzanki), ząbek czosnku, łyżka smalcu ze skwarkami i wrzątek. Koniecznie maggi i pieprz do smaku. Potrawa ta jest specyficzna dla regionu śląskiego; u naszych południowych sąsiadów nazwana czosnkowa podawana w chlebie z surowym jajkiem.

Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na Śląsku można osiągnąć idealny smak wodzionki. Do dziś idealna potrawa na zimowe dni. Gorole jej nie znają, ale aby nie być gorszymi zajadają się zalewajką (to dopiero syf). Śląskie potrawy to także żur i sztandarowa rolada z kluskami i modra (niebieska) kapusta.


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.