Glutaminian sodu

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Wersja z dnia 23:45, 30 sty 2016 autorstwa Eksekk (dyskusja • edycje) (Wycofano ostatnie edycje autorstwa 79.175.217.163; przywrócono ostatnią wersję autorstwa SH3VEK.)
Coś wspólnego z glutaminianem sodu może mieć glut nosu

Glutaminian sodu – biały proszek. Jego kod to E621[1]. Stosowany w zupkach chińskich czy innych szybkich potrawach jako polepszacz smaku. W stanie „surowym” jest ciężko dostępny. Powoduje śmierć. Statystycznie rzecz biorąc, każdy człowiek, który zażył glutaminian sodu, umarł. Być może radioaktywny.

Otrzymywanie glutaminianu sodu

Tę substancję można uzyskać bardzo łatwo, lecz nie dostaniemy jej w sklepie. Wystarczy w wyniku hydrolizy kwasowej z śrutu poekstrakcyjnego zebrać kwas, a następnie otrzymamy palpitacje serca z powodu powikłań glutaminowych. Banalne.

Jest też inna opcja – biosynteza poprzez hodowlę bakterii Corynebacterium glutamicum, Brevibacterium divaricatum, Micrococcus glutamicus, Bacillus megatermium lub bakterii z rodzaju Microbacterium. To również nie powinno sprawić żadnych trudności. Jak możemy zauważyć, glutaminian sodu jest bardzo łatwy do wykonania z mamą, dwuletnim kuzynem, czy psem.

Szersze zastosowanie glutaminianu sodu

  • Dodawanie do jedzenia – podobno polepsza smak;
  • Można użyć go do szpanowania przed kolegami, udając, że to koks;
  • Sprawdzi się jako ULTRA proszek oślepiający II stopnia +7 do walki z wojownikami;
  • Może służyć jako posypka na ciastka teściowej.
  • Może być używany do zabawy przez małe dzieci.

Przypisy

  1. To już świadczy o tym, że coś jest nie tak. Nikt nie lubi tych substancji z E na początku


Nuvola apps edu science.svg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny chemii. Jeżeli cierpisz na alkanolepsjęrozbuduj go.

Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.