Nouvelle cuisine

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru

Panie, coś pan z byka spadł?

Konsument po przyniesieniu rachunku przez kelnera w restauracji nouvelle cuisine

A na resztę obiadu długo będę czekał?

Standardowy tekst po przyniesieniu przez kelnera potrawy w stylu nouvelle cuisine
Obiad w stylu Nouvelle cuisine

Nouvelle couisine – sposób gotowania i podawania mikroskopijnej ilości niedogotowanych potraw na ogromnych talerzach, koniecznie wysmarowanych sosem, im mniej sensownie tym lepiej. Charakterystyczna dla Paryża i okolic, choć ta zaraza powoli rozpanoszyła się po całej Europie. Kuchnia nouvelle cuisine bazuje na składnikach naturalnych, stąd znalezienie np. połówki owada w potrawie nie jest niczym szczególnym, wręcz przeciwnie, to nurt very nouvelle cuisine i powinniśmy się czuć szczególnie zaszczyceni. Zwykłym ludziom służy ono do narzekania na bogatszych, lub bardziej wpływowych od siebie (np. administratorów nonsensopedii.

Historia

Początków kuchni typu nouvelle cousine należy szukać nie we Francji, a w Oświęcimiu i innych ośrodkach wypoczynkowych, w których mikroskopijne porcje jedzenia wwalano bez ładu i składu więźniom do menażek, z tą tylko różnicą, że to kosztowało o wiele mniej. Pomysł podchwycili kucharze francuscy, zblazowani i znudzeni extra żarciem za ciężkie pieniądze i postanowili swe produkcje sprzedawać jeszcze drożej. Ich propozycja spotkała się z ogromnym entuzjazmem wszelkiej maści snobów i obecnie święci tryumfy na całym kontynencie europejskim.

Zasady Nouvelle cuisine

  • Im dziwniej na talerzu, tym lepiej. Potrawy tradycyjne są dla motłochu, który nie docenia uroku larw szerszenia czy niedogotowanej marchewki.
  • Najbardziej udane potrawy są te, których należy szukać lupą, a już mistrzowskie – te, które można znaleźć wyłącznie mikroskopem elektronowym
  • Dodając np. zielony groszek, nie należy przekraczać magicznej liczby pięciu ziarenek – przy większej ilości grozi śmierć z przejedzenia
  • Największym dostawcą surowców do nouvelle cuisine są pola i lasy. Stamtąd pochodzą kłącza, kiełki, mniejsze owady i larwy
  • Pietruszka musi koniecznie być z prywatnej plantacji z regionu Sur-le-Lit-dans-le-Bordel
  • Im mniej gotowania czy pieczenia tym lepiej: przecież gotowanie zabija witaminy i inne zwierzęta, które koniecznie nam chcą zrobić dobrze. Najlepsze są potrawy niedogotowane i półsurowe.
  • Cena posiłku w stylu nouvelle cuisine powinna być co najmniej równoważna 1/3 średniej pensji miesięcznej. W przeciwnym wypadku posiłek traci na wartości
  • Przygotowanie posiłku nouvelle cuisine metodą chałupniczą jest z góry skazane na niepowodzenie, należy je spożywać w restauracjach z co najmniej trzema gwiazdkami

Zalety Nouvelle cuisine

  • Dzięki cenom, jakie osiągają potrawy w tym stylu, nie będziemy wydawać pieniędzy na głupoty, takie jak np. książki czy gazety
  • Będziemy wyraźnie się różnić od plebsu, który zapycha się bigosem, flakami i innymi potrawami dla niepełnosprytnych
  • Oszczędzimy na myciu naczyń, zwłaszcza talerzy, które będą zabrudzone na niewielkiej części powierzchni.