Pierogi
Maryna, gotuj pierogi
O mój Wojtku drogi
Kiedy ni mam syra
A Wojtek do miasta po syrek do ciasta
Maryna, gotuj pierogi
- Zespół Wańka Wstańka & The Ludojades w pieśńi o Marynie co pierogów gotować nie umiała przez co kijem po plecach postała
Jaa Koochaam pierogi
- Zespół Tył Ulica Chłopcy o pierogach
Ślimak wystaw rogi, dam ci sera na pierogi
- Zespół Abrakadabra o pierogach i ślimaku
Pierogi - stara a dobra potrawa występująca głównie w Polsce, ale również na terenach byłego Związku Radzieckiego, we Włoszech i w dalekiej Azji, gdzie dodawane są orientalne przyprawy ze zwierząt.
Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią, obok fasolki po bretońsku, barszczu ukraińskiego, karpia po żydowsku, ryby po grecku i sznycla wiedeńskiego, trzon polskiej kuchni.
Sposób przygotowania
1. Udaj się do Stonki 2. Zakup pierogi mrożone 3. Nie, nie te z truskawkami. Muszą być ruskie, inaczej może nie zadziałać 4. Wróć do domu 5. Przeczytaj na opakowaniu sekcję "Sposób przygotowania" 6. Postępuj według zaleceń na opakowaniu 7. Przełóż te pierogi, które się nie rozpadły, na talerz 8. Przygotuj się do konsumpcji 9. Zacznij konsumpcję 10. Zorientuj się, że farsz stanowi ok. 12,58% farszu, reszta to woda
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.