Szpinak
Szpinak – roślina jednoroczna, uważana w niektórych kręgach jako warzywo, z rzekomo jadalnymi liśćmi, narzędzie tortur w stołówkach szkolnych. Powszechnie uważa się, że jest najbardziej znienawidzonym warzywem wśród młodszej populacji.
Żelazne oszustwo
Kiedyś (ale nie aż tak dawno temu) istniało przekonanie, że szpinak jest zdrowy, gdyż zawiera dużo żelaza. Sceptycy wyrażali wątpliwości, twierdząc, że jeszcze nie widzieli rośliny, która by zardzewiała. Niemniej jednak wprowadzono tylnymi drzwiami (tak, by dzieci nie widziały) szpinak do stołówek i innych trujni, to znaczy zakładów zbiorowego żywienia. Dzieciaki żarły szpinak, ale dobroczynnych efektów nikt nie zauważył, raczej to gorsze – zarzy ściany w ubikacjach i coś, co przypominało krowie placki za oknami stołówek. Bomba pękła, kiedy ktoś zauważył, że naukowcy pieprznęli się w obliczeniach i tego żelaza w szpinaku jest dziesięć razy mniej – po prostu ktoś kiedyś źle postawił przecinek. Niestety (dla dzieci) dyrektorzy szkół, bojąc się, że zabiera im się ostatniego straszaka na dzieci, potraktowali informację jako spisek i dalej stołówki pełne są zielonej, a raczej żółtobrązowej brei.
Zobacz też
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.